Vad innehåller vattnet som gör att det är hårt?

Innehållsförteckning

Vad innehåller vattnet som gör att det är hårt?

Vad innehåller vattnet som gör att det är hårt?

Vattnets hårdhet är ett mått på mängden kalcium- och magnesiumjoner som finns i vattnet. Ju färre joner, desto mjukare vatten. Ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp, medan ett hårt vatten kan ge utfällningar i ledningar och kärl.

Har vi mjukt eller hårt vatten?

Olika delar av Sverige har olika hårt vatten, men ca 80 % av Sverige har mjukt vatten.

Har Stockholm hårt vatten?

Stockholms vatten får högsta betyg enligt Livsmedelsverkets krav. Norsborgs och Lovö vattenverk har den modernaste tekniken för kvalitetskontroll. Hårdhetsgraden på kranvattnet ligger mellan 4-6° dH och är mjukt. Stockholms dricksvatten kvalitetskontrolleras dygnet runt, året om.

Har Västerås hårt eller mjukt vatten?

Hårdhet är ett mått som redovisar vattnets innehåll av kalcium och magnesium. På paketet anges hur mycket tvättmedel som behövs beroende på hur hårt vattnet är där du bor. Vi rekommenderar att du som bor i Västerås tätort, Skultuna, Tortuna, Kärsta, Ändesta och Orresta doserar för mjukt vatten.

Har Sverige hårt vatten?

Mjukt vatten kräver inte lika mycket tvättmedel som hårt vatten. Tabellen nedan visar den genomsnittliga vattenhårdheten i ett antal kommuner. Ungefär 80 % av hushållen i Sverige har mjukt vatten. Kontakta vattenverket på din ort om du vill veta mer.

Har jag hårt vatten?

Gränsvärden. Om vattnet är hårt eller mjukt beror på hur mycket kalcium- och magnesiumjoner det innehåller. Vatten som har hög halt av dessa joner kallas hårt vatten och om det har en låg halt kallas det mjukt vatten.

Relaterade inlägg: