Vad säger Vygotskij om leken?

Innehållsförteckning

Vad säger Vygotskij om leken?

Vad säger Vygotskij om leken?

Även Lev Vygotskij betraktar leken som barns viktigaste aktivitet för att de ska kunna utveckla kunskap om världen. Med ett sådant perspektiv blir det självklart att barn behöver stöd av vuxna eller andra barn som har mer erfarenhet och kompetens än barnet självt.

Vad betyder socialisation för barn lärande Enligt Vygotskij och enligt Piaget?

Enligt Vygotskij sker barnets utveckling i samspel med dess sociala omgivning. Barnets utveckling är inte bara en individuell process, som man då ansåg (Piaget), utan bestäms också av den sociala miljön. Med barnets utveckling menar Vygotskij tänkandets utveckling, intelligensen.

Vad kan ha en avgörande betydelse för lärandet enligt Vygotskij?

Enligt Vygotskij (ref i Strandberg, 2006) är en förutsättning för lärande att uppmärksamma elevens miljö, eftersom det är miljön som bär och förmedlar kunskaper, erfarenheter och förväntningar.

Vad är Instruktionsinlärning?

Instruktionsinlärning – någon ger råd eller talar om hur du kan eller ska göra eller bete dig.

Vad säger läroplanen om lek?

Ett förhållningssätt hos alla som ingår i arbetslaget och en miljö som uppmuntrar till lek bekräftar lekens betydelse för barnens utveckling, lärande och välbefinnande. Barnen ska ges förutsättningar både för lek som de själva tar initiativ till och som någon i arbetslaget introducerar.

Vad menar Vygotskij med begreppet proximal Utvecklingszon?

Den proximala utvecklingszonen = nivåskillnaden mellan vad individen kan lära sig på egen hand och vad individen kan lära sig tillsammans med en mer kompetent person.

Vilka är Vygotskijs tankar om inlärning?

Avgörande för inlärning är enligt Vygotskij samspelet med andra. ... De åtminstone för mig nya orden innebär något som finns mellan barnet och det som ska läras in och som underlättar inlärning. Det kan vara ett socialt och kulturellt redskap till exempel språket, tecken och symboler.

Vad ansåg Vygotskij om grupparbeten?

Den mest framträdande pedagogen inom det sociokulturella perspektivet är Lev Vygotskij (1896- 1934). Han menade att det inte är individens biologiska förutsättningar som är avgörande för lärandet utan det som finns utanför individen i hennes sociokulturella omgivning (Orlenius 2001:16-17).

Relaterade inlägg: