Vad är Havamal?

Innehållsförteckning

Vad är Havamal?

Vad är Havamal?

Hávamál, 'den höges (Odens) sång', är en eddadikt, vari flera dikter och diktfragment, som innehållit mångtaliga tänkespråk, blivit sammanfattade.

Vad handlade Eddan om?

Den poetiska Eddan är en samling nordiska kväden och verser med gudomliga och mytologiska motiv. ... Vad gäller motiven är de första dikterna gudadikter, följt av en grupp sagor om hjältar från folkvandringstiden, framför allt Sigurd Fafnesbane.

Vad skrevs Eddan på?

Snorres Edda, även Den yngre Eddan och Prosaiska Eddan, är en isländsk medeltida handbok i skaldekonsten och lärobok i nordisk mytologi. Den är allmänt tillskriven författaren och politikern Snorre Sturlasson, som sannolikt sammanställde verket omkring år 1220.

Vad heter längsta dikten i Eddan?

Valans spådom, Völuspá, fornnordiska Vǫluspá, "Völvans spådom", är den så kallade Poetiska Eddans (Codex Regius) första och i de flesta avseenden även förnämsta dikt.

Vad innehåller dikten Hávámal?

Hávamál (”den höges sång”) är den av Eddadikterna som innehåller tänkespråk, levnadsregler och visdomsord. Troligen diktades den i Norge på 900-talet och nedtecknades i den isländska handskriften Codex Regius på 1200-talet. Därmed ger den oss en värdefull inblick i vikingatidens språk, kultur och föreställningsvärld.

Vilka skrev sturlasson om?

Han betraktas som författare till Den yngre Eddan, vilken är en handbok i skaldekonst och lärobok i nordisk mytologi, författad omkring 1220, samt Heimskringla, en bok som skildrar främst Norges kungar fram till och med år 1177. Han tillskrivs också stundom Egil Skallagrimssons saga.

Har valan?

En völva eller vala (fornisländska: vǫlva, av vǫlr, stav, trollstav) är i nordisk mytologi en spåkvinna (shaman), som i trans uppnår kontakt med andevärlden. Staven som hon uppkallats efter kan vara en symbol för övernaturlig makt. Staven kan användas som redskap för låta den från kroppen frigjorda frisjälen rida.

Relaterade inlägg: