Vad betyder svenska nationalsången?

Innehållsförteckning

Vad betyder svenska nationalsången?

Vad betyder svenska nationalsången?

"Du gamla, du fria" skrevs och framfördes av Richard Dybeck år 1844. Texten författade han till en gammal folkmelodi från Västmanland, "Så rider jag mig över tolvmilan skog". ... "Du gamla, du fria" har istället genom tradition kommit att bli Sveriges nationalsång.

Hur kom Frankrikes nationalsång till?

Den 10 augusti 1792 blev sången ”Krigssång från Rhenarmén” känd som Marseljäsen. Då tågade revolutionära soldater från Marseille mot Tuilerierna i Paris. Det var kaptenen och kompositören Claude Joseph Rouget de Lisle som komponerade den franska nationalsången Marseljäsen.

Hur har nationalsången använts genom tiderna?

Melodin har för övrigt använts av Händel och Beethoven, och under 1800-talet spreds den i Europa med en mängd olika texter – bland annat som Preussens respektive kejsardömets Tysklands nationalsång med namnet »Heil dir im Siegerkranz« (»Hell dig i segrarkrans«).

När sjunger man Du gamla, du fria?

På onsdag den 6 juni firar vi vår nationaldag. Då kommer vi att få höra vår nationalsång ”Du gamla, du fria” sjungas till leda.

Varför heter Frankrikes nationalsång La Marseillaise?

Efter Frankrike förklarade krig mot Österrike den , PF Dietrich, borgmästaren i Strasbourg (där Rouget de Lisle då var kvar), uttryckte behovet av en marschsång för de franska trupperna. “La Marseillaise” var Rouget de Lisles svar på detta samtal.

Relaterade inlägg: