Vad har Afghanistan för inkomster?

Innehållsförteckning

Vad har Afghanistan för inkomster?

Vad har Afghanistan för inkomster?

Enligt Världsbanken lever en tredjedel av befolkningen på en inkomst under 100 dollar i månaden och medelinkomsten var 2014 670 dollar och Afghanistan låg på 171:e plats av 191 länder i världen. I Sverige var medelinkomsten 20 dollar och i grannlandet Pakistan 1 410 dollar.

Vilken kontinent tillhör Afghanistan?

Asien Afghanistan/Continent

Vilka är Afghanistans grannländer?

Afghanistan räknas till Central- asien. Landet är bergigt och saknar kust. Det gränsar till Pakistan öster, Iran i väst, Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, och Kina allra längst i öster. Namnet Afghanistan betyder ”afghanernas land”.

Vilka dialekter finns i Afghanistan?

Dari är det officiella skriftspråket i Afghanistan ihop med pashto och talas av drygt hälften av invånarna. Befolkningsgrupperna tadzjiker, hazarer och aimaker talar dari i Afghanistan. Det språket dominerar i flera av de större städerna såsom, Kabul, Mazar-e Sharif och i Herat.

Hur många är muslimer i Afghanistan?

Ungefär 99 procent av befolkningen i Afghanistan är muslimer. De flesta är djupt troende. Den stora majoriteten är sunnimuslimer men 15 procent uppskattas vara shiamuslimer. Det finns även en liten minoritet sikher och hinduer i Afghanistan, samt ett fåtal kristna.

Vilka är Hazarer i Afghanistan?

Hazarer (persiska/hazaragi: آزره / هزاره) är ett persisktalande folk som tidigare huvudsakligen bodde i bergsområdet Hazarajat i centrala Afghanistan, men som nu finns i många delar av regionen. Deras antal i Afghanistan uppskattas till 3–9 miljoner, motsvarande 10–28 procent av landets totala befolkning.

Vad är gränsen till Afghanistan?

  • Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust. Det gränsar till Pakistan i söder och öster, Iran i väst, Turkmenistan, Uzbekistan och Tadzjikistan i norr, och Kina allra längst i öster.

När blev Afghanistan självständigt?

  • Landet Afghanistan som vi känner det grundades år 1747, var under en del av 1800-talet brittiskt protektorat och blev självständigt år 1919. År 1979 invaderades landet av Sovjetunionen till stöd för en svag kommunistisk regering.

Vad är Afghanistan i Asien?

  • Afghanistan, formellt Islamiska republiken Afghanistan, persiska: جمهوری اسلامی افغانستان; pashto: د افغانستان اسلامي جمهوریت, är ett land i södra Asien. Afghanistan räknas enligt olika källor till Centralasien, Sydasien eller Mellanöstern. Landet är bergigt och saknar kust.

Relaterade inlägg: