Vad kännetecknar de svenska arbetarförfattarna?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar de svenska arbetarförfattarna?

Vad kännetecknar de svenska arbetarförfattarna?

Utmärkande för proletär- och arbetarlitteraturen är dess idéinnehåll, dess ideologiska förankring i kommunismen, syndikalismen, socialismen eller socialdemokratin. ... Nutida svenska arbetarförfattare är bland andra Elsie Johansson, Aino Trosell, Kjell Johansson och Johan Jönson.

Vilka decennier brukar kopplas till arbetarförfattarna?

Under 1920- och 30-talen gjorde en ny grupp författare entré i den svenska skönlitteraturen: autodidakterna (de självlärda) eller arbetarförfattarna, som de också kallas.

Vad var arbetarlitteratur?

Arbetslitteratur är en genre som fick sin verkan under 1930-talet. ... Böckerna arbetslitteratur omfattar information om hur det är att vara en del av arbetarklassen, individers erfarenheter, drömmar, tankar och omständigheter.

Vilken gemensam nämnare hade de svenska arbetarförfattarna?

De hade alla gemensamt att de inte var akademiskt skolade utan autodidakter, självlärda, samt att de skildrade det fattiga Sverige och inte sällan med perspektivet hos en ung man i form av utvecklingsromaner. Hit sällar sig författare som Ivar Lo-Johansson, Eyvind Johnson, Jan Fridegård och Lars Ahlin.

När var arbetarlitteraturen?

Arbetarlitteratur är en realistisk form av romaner där författarna ofta berättar om egna händelser i arbetslivet. Det stora genombrottet för den här typen av litteratur kom på 1930-talet med författare som: Eyvind Johnson. Harry Martinson.

Vad har Moa Martinson betytt för litteraturen?

Moa Martinson skiljer sig från de andra arbetarförfattarna i det att hennes författarskap har en egen profil. Hon sysslar med motiv och temata som de andra inte intresserar sig för. Samtidigt är hon en av de författare som tydligast lever upp till arbetarförfattarens image, tillsammans med Ivar Lo-Johansson.

Vad skriver Arbetarförfattare om?

Det som traditionellt brukar avses med arbetarlitteratur är vanligtvis böcker av författare, ofta "självlärda", som kommer från arbetarklassen och skriver om sina erfarenheter på ett socialrealistiskt sätt.

Vad menas med modernismen?

Modernismen inom litteraturen kännetecknas av formexperiment, fri vers och avancerad berättarstruktur. ... De olika modernistiska rörelserna hade program för hur litteratur skulle skrivas; inte sällan uppstod strider om hur en rörelses principer skulle tolkas. De modernistiska romanerna upplevdes ofta som chockerande.

Var Moa Martinsons uppväxt?

Moa Martinson föddes 1890 av modern Kristina Swartz, en ogift 19-årig piga och sedermera fabriksarbeterska i Norrköping. Barndomen var brokig med boenden i olika fosterhem. När Moa Martinson var i sexårsåldern gifte modern om sig med trädgårdsarbetaren Alfred Karlsson.

Relaterade inlägg: