Vad är typiskt för August Strindberg?

Innehållsförteckning

Vad är typiskt för August Strindberg?

Vad är typiskt för August Strindberg?

Strindbergs språkliga förnyelse är något annat. Bättre än alla andra förmår han att utnyttja allt det språk som finns runt omkring honom, inte minst talspråket, så att hans skönlitterära prosa får spännvidd, mångsidighet, konkretion, koncentration på ett sätt vi aldrig läst förut. Därtill ofta i ett rasande tempo.

Var Strindberg på 1860 talet?

Såsom informator hos en förmögen läkarfamilj lärde den unge Strindberg på 1860-talet känna Stockholms intellektuella och konstnärliga elit. Själv prövade han på läkarstudier och därefter elevskolan på den Kungliga dramatiska teatern. 1867 inleder han studier vid Uppsala universitet.

Vad gör fröken Julie till ett viktigt verk i litteraturhistorien?

Strindberg tog aktiv del i könsdebatten och sorgespelet Fröken Julie var ett inlägg liksom flera av hans verk. Budskapet är att kvinnan är skapad svag och har sin enda rätta plats vid sidan om mannen som är överlägsen utan tvekan.

Vad gjorde August Strindberg för det svenska språket?

Född år 1849 fick han vara med om genombrottet för ångfartyg och järnvägar i Sverige och även införandet av telegrafen, telefonin, fotograferingskonsten, rörlig film och elektriskt ljus. August Strindberg slukade det moderna med hull och hår, och nyheterna satte avtryck i språket.

Relaterade inlägg: