Hur är politiken i Australien?

Innehållsförteckning

Hur är politiken i Australien?

Hur är politiken i Australien?

Den 1 januari 1901 blev de sex kolonierna en federation som utgjorde Samväldet Australien. Man har sedan dess haft ett stabilt liberalt demokratiskt politiskt system som fungerar som en federal parlamentarisk demokrati och konstitutionell monarki. Förbundet består av sex delstater och flera territorier.

Vilka naturtillgångar finns i Australien?

Landet är en av världens främsta exportörer av stenkol, järnmalm, bauxit, aluminium, zink och flytande naturgas. Därutöver är Australien en av världens ledande producenter av uran och industridiamanter. Koppar, guld, bly, nickel, tenn, silver, titan med mera bryts också.

Hur försörjer sig människorna i Australien?

Traditionellt har Australiens export utgjorts av jordbruksvaror, men idag har också handeln med metaller och mineraler en stor betydelse. Australien är världens största exportör av järnmalm. Mest handel sker med Kina.

Hur ser Australiens natur ut?

Landet är platt; 95 procent ligger under 600 meter över havet. I norr är det tropiskt klimat medan vegetationen skiftar till slättlandskap och öken i mitten av landet. Ökenklimatet täcker ett ellipsformat centralt område och utgör ungefär en tredjedel av Australiens totala landyta.

Vilket är Australiens National djur?

Nationaldjuret kängurun vi alla förknippar med Australien är självklart helt omedvetet om sin status. De bryr sig inte om att de är avbildade på landets mynt och riksvapen.

Var kan man se Kängurus i Australien?

Det bästa av Kangaroo Island Kangaroo Island är en utav de bästa platserna i Australien för att uppleva djurlivet på riktigt nära håll.

Vilka bor i Australien?

Cirka 650 000 människor (omkring 3 procent av befolkningen) hör till urbefolkningen, aboriginerna samt invånarna på öarna i Torres sund (cirka 6 000), vilka har melanesiskt ursprung.

Vilka delstater finns i Australien?

  • Australien är en förbundsstat bestående av sex delstater med stort inre självstyre och tre territorier. Federalt ligger den lagstiftande makten hos ett parlament med två kamrar. Två partigrupperingar, Arbetarpartiet och en borgerlig koalition mellan Liberala partiet och Nationella partiet, har växlat om vid makten.

Vad är ett statsskick?

  • Statsskick. Begreppet statsskick utgår från det sätt som ett land (en nation) styrs. Det handlar bland annat om hur statschefen väljs och tillsätts. Man brukar traditionellt skilja mellan två grundläggande statsskick: monarki och republik.

Vilka naturtyper finns i Australien?

  • Huvudartikel: Australiens natur De mest utbredda naturtyperna i Australien är savann och öken. Därutöver finns också en stor variation av olika naturtyper av mindre omfattning, allt från alpina slätter till tropiska regnskogar.

Vad är Religion i Australien?

  • Religion. Australien har ingen statsreligion. I en undersökning 2016 ansåg sig 52,1 procent av australierna som kristna varav 22,6 procent som katoliker och 13,3 procent som anglikaner. 30,1 procent ansågs inte ha någon religion, till detta räknades humanism, ateism, agnosticism och rationalism.

Relaterade inlägg: