Var sitter Bisköldkörtel?

Innehållsförteckning

Var sitter Bisköldkörtel?

Var sitter Bisköldkörtel?

Hypoparatyreoidism beror på nedsatt funktion i bisköldkörtlarna. Bisköldkörtlarna är fyra små körtlar som sitter på baksidan av sköldkörteln. De producerar paratyroideahormon (parathormon, PTH) som reglerar koncentrationen av kalcium i blodet med hjälp av mottagarmolekyler på cellernas yta (PTH-receptorer).

Hur stor är en Bisköldkörtel?

Bisköldkörtlarna finns på halsen. De utgörs av små inresekretoriska körtlar med en storlek på under 1 cm, formade som bönor. Det finns fyra, ibland fem, av dem och oftast hittar man dem på bakre ytan av sköldkörteln, två på högra, två på vänstra sidan.

Vad är en bisköldkörtel på halsen?

  • De flesta människor har fyra bisköldkörtlar som sitter bakom sköldkörtlarna på halsen. Varje bisköldkörtel är ungefär lika stor som ett risgryn. Bisköldkörtlarna bildar ett viktigt hormon (parathormon, PTH), som bland annat reglerar kroppens kalk- och fosfatbalans.

Vad är överfunktion i bisköldkörtlarna?

  • - Överfunktion i bisköldkörtlar: En eller flera av 4 bisköldkörtlarna som reglerar kalkvärdet, överproducerar parathormon vilket höjer kalkvärdet i blodet och kan i längden leda till bl.a. benskörhet, njurfunktionsnedsättning, trötthet och symtom från muskler och leder.

Vad är symptomen på överaktiv bisköldkörtel?

  • S ymptomen på överaktiv bisköldkörtel är ovanligt diffusa men följderna för hälsan stora – bland annat hör trötthet och sämre minne till symptomen. Och de som drabbas är oftast kvinnor i övre medelåldern.

Relaterade inlägg: