Varför får män testosteronbrist?

Innehållsförteckning

Varför får män testosteronbrist?

Varför får män testosteronbrist?

Varför får man lågt testosteron? Lågt testosteron kan ha flera anledningar och förutom stigande ålder kan övervikt, depression, hjärt- och kärlproblem och vissa andra sjukdomar orsaka lågt testosteron. Även sömnbrist, val av kost och andra livsstilsfaktorer kan i vissa fall påverka testosteronnivån i kroppen.

Vad händer vid lågt testosteron?

Låga nivåer av testosteron gör att muskelmassan minskar och kroppsfettet ökar, vilket ökar risken för högt blodtryck, högt kolesterol, bukfetma och typ 2-diabetes. Detta kan i förlängningen leda till hjärt- och kärlsjukdomar och stroke.

Varför tar man testosteron?

För en del är målet med att ta testosteron att göra kroppen så typiskt manlig som möjligt. För andra kan målet vara att kroppen ska bli mer könsneutral eller androgyn. Det finns många som inte vill ha hormonbehandling eller som av olika medicinska skäl inte kan ta hormoner.

Vad är normala värden för testosteron?

Som referensvärden anges ofta att S-testosteron >12 nmol/l sannolikt är normalt och värden

Hur påverkar testosteron?

Hormonet förknippas ofta med sexuell lust, bibehållen erektionsförmåga och förmågan att underhålla muskelmassa och styrkan i skelettet. Men testosteron har även andra viktiga funktioner såsom påverkan på syresättning av blodet, fördelning av kroppsfett samt att hålla orken och humöret uppe.

Relaterade inlägg: