Var säger man Speta?

Innehållsförteckning

Var säger man Speta?

Var säger man Speta?

Speta! Speta - på småländska!

Vad är typiskt för Närkingska?

Fenomenet har fått sitt namn efter Viby socken i Närke, och innebär att vokalerna i och y samt i viss mån även e får ett slutet, dovt surrande uttal. Ljudet återfinns på Närkeslätten och i gränstrakterna mot Östergötland, där uttalet också förekommer. ... I områden nära Hjälmaren ligger uttalet närmare ä.

Vad är en dialekt?

En dialekt är en variant av ett språk som talas inom ett avgränsat geografiskt område. I dagligt tal använder man ofta begreppet dialekt som en motsats till föreställningen om ett standard- språk (riksspråk) som är helt utan lokala språkdrag. Lokal/traditionell dialekt skiljer sig mest från standardspråket.

Var pratar man småländska?

Småländska är ett samlingsnamn på de svenska dialekter som talas i Småland. Småland kännetecknas av relativt starka skillnader mellan olika delar av landskapet, de traditionella "små landen".

Vad heter dialekten i Närke?

Dialekterna i Närke tillhör mellansvenska mål. Här finns drag från både uppsvenska mål och götamål. Dialekterna i den centrala delen av Närke skiljer sig i flera avseenden från talspråket i de västra och södra delarna av landskapet.

Vilket Dialektområde tillhör Närke?

Sveamål är ett av sex olika dialektområden som tillhör det svenska språkområdet. Centrum för området är Uppland.

Relaterade inlägg: