Hur uppkom dalahästen?

Innehållsförteckning

Hur uppkom dalahästen?

Hur uppkom dalahästen?

Dalahästen med ursprung i Mora Få saker är så förknippade med Sverige som just vår dalahäst, den som har sitt ursprung i Mora. Det var på 1700-talet som skogsarbetarna i byarna runt Mora började tälja trähästar i timmerkojor om kvällarna. Långt senare, på 1830-talet, fick hästarna sitt karaktäristiska kurbitsmönster.

Vilket träslag används till dalahästar?

Väljer ut specialsorterat furu Bakom de färdiga dalahästarna finns, förutom tillverkarna i Nusnäs, även andra internationella företag med en gedigen historia – och med säte i Mora. Arbetet med dem börjar nämligen redan i skogen där rätt furu väljs ut för ändamålet. passar bra för ändamålet.

Vart är dalahästen?

Än idag tillverkas originalet i byn Nusnäs utanför Mora, där det också är möjligt att besöka dalahästfabriken och på nära håll se hur tillverkningen går till. Här är hantverket och traditionen ständigt levande, när varje dalahäst täljs och målas för hand.

Vad representerar Dalahästen?

Dalahästen är en symbol för Sverige Efter världsutställningen i New York 1939 fick dalahästen sitt stora genombrott. Dalahästen är en av de vanligaste symbolerna för Sverige, och är framför allt en symbol för traditionell svensk allmogekultur.

Relaterade inlägg: