Hur får man en nationalitet?

Innehållsförteckning

Hur får man en nationalitet?

Hur får man en nationalitet?

Om du är statslös eller har flyktingstatusförklaring ska du ha varit bosatt i Sverige i minst fyra år för att medborgarskap. Flyktingstatusförklaring får den som har fått uppehållstillstånd som flykting enligt utlänningslagens 4 kap 1§ eller motsvarande paragrafer i den gamla utlänningslagen.

Vilket begrepp handlar om vilken stat man har medborgarskap i?

Rätten till medborgarskap baseras vanligen på en av två principer: Jus sanguinis, "blodets princip": en person får sitt medborgarskap enligt sina föräldrars medborgarskap. Jus soli, "jordens princip": en person får sitt medborgarskap beroende på födelseort.

Vem kan söka svenskt medborgarskap?

Du som har bott i Sverige i fem år och har uppehållsrätt, uppehållskort eller permanent uppehållstillstånd kan ha möjlighet att ansöka om att bli svensk medborgare. Från och med likställs uppehållsrätt och uppehållskort med permanent uppehållstillstånd när du ansöker om svenskt medborgarskap.

Vad säger lagen om när man är svensk?

1 § Det svenska medborgarskapet är ett rättsligt förhållande mellan medborgaren och staten som medför rättigheter och skyldigheter för båda parter. Medborgarskapet förenar alla medborgare och står för samhörighet med Sverige. ... I denna lag regleras hur en person blir och upphör att vara svensk medborgare.

Hur blir man svensk?

När du har bott i Sverige under några år kan du ansöka om svenskt medborgarskap. Här kan du läsa om hur du ansöker för dig själv och dina barn.

Relaterade inlägg: