Vad bör du tänka på vid kokning av hel fisk?

Innehållsförteckning

Vad bör du tänka på vid kokning av hel fisk?

Vad bör du tänka på vid kokning av hel fisk?

Strikt sett skall fisk aldrig kokas utan pocheras, dvs vätskan skall sjuda strax under kokpunkten. Fisk får inte överkokas för då blir den torr, hård och tråkig. Hantera fisken varsamt, den är ömtålig.

Hur mycket salt när man kokar fisk?

3. Kokt torskrygg: Koka upp en kastrull med saltat vatten till fiskkoket, 1 msk salt per liter vatten. 4. Lägg i fisken och låt sjuda sakta på svag värme ca 8 minuter.

På vilka sätt påverkar temperaturen fisken under tillagning?

Fisk är en känslig råvara och det är därför du inte ska tillaga den för mycket. Antingen hett och snabbt eller vid lägre temperaturer och långsamt. En hög temperatur ger en hög eftervärme i fisken medan en låg temperatur gör att värmen snabbt avtar och innertemperaturen på fisken blir lättare att kontrollera.

Vad ska torsk ha för innertemperatur?

Torskrygg – Ugnsbakas i ca 15–20 min eller tills innertemperaturen är 56°C. Torrimma gärna torsken innan för att få ett fastare kött och en lenare sälta. Strö salt och lite socker runt om fisken och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min innan du ställer in torsken i ugnen.

Vad ska man tänka på när man steker fisk?

Fisk steks med matfett i stekpanna (eller i ugn). Fiskråvaran skall vara torr och stekpannan riktigt varm. Sänk värmen när råvaran läggs i pannan så att ytan på fisken får en vacker, gyllenbrun färg.

När lägger du i fisken vid tillagning av fiskgryta?

Koka upp vatten, dra av kastrullen åt sidan. Lägg i den saltade fisken, vattnet ska precis täcka. Fisken är klar vid 48-52°. Alternativt lägg i en osaltad filé i smaksatt vatten.

Relaterade inlägg: