Vad finns det för rättigheter?

Innehållsförteckning

Vad finns det för rättigheter?

Vad finns det för rättigheter?

Varje människas frihet och rättigheter är viktiga i en demokrati. Kön, ålder, religion och sexuell läggning eller varifrån en person kommer har ingen betydelse. Rättigheterna gäller för alla. För kvinnor och män betyder lika rättig- heter bland annat att de ska ha lika möjlighet att utbilda sig och att arbeta.

Var kan du vända dig för att få information och råd om dina rättigheter som konsument?

Om Hallå konsument

  • Oberoende vägledning. Vi ger vägledning i frågor om köp av varor och tjänster, reklamationer, att handla hållbart och annat som konsumenter behöver hjälp med.
  • Ett samarbete. Tjänsten samordnas av Konsumentverket i samarbete med andra myndigheter, konsumentbyråer och kommuner.
  • Gränsöverskridande frågor.

Vad innebär Sexmånadersregeln i konsumentköplagen?

Som konsument har du 3 år på dig att reklamera en vara. Det finns även något som heter sexmånadersregeln. Den innebär att ett fel som uppstår inom 6 månader efter köpet antas vara ett ursprungsfel om inte säljaren kan motbevisa detta.

Vilka skyldigheter förutsätter de mänskliga rättigheterna?

Den mänskliga rättigheterna reglerar i grunden förhållandet mellan staten och individen. De utgör en begränsning av statens makt över individen och slår samtidigt fast vissa skyldigheter för staten. Ett exempel är att staten är skyldig att skydda individens rättigheter från att kränkas av andra enskilda.

Hur skall jag göra för att få mina rättigheter tillgodosedda?

Dina rättigheter vid fel på vara Om du upptäcker ett fel på en vara har du rätt att kräva att felet ska rättas till. Det kan till exempel göras genom att företaget lagar varan eller att du får en ny. Du kan själv föreslå vilken lösning du vill ha av företaget.

Vilka är reglerna för hur konsumenten ska kunna veta priset för en vara?

Pris ska anges skriftligt Det ska vara tydligt vilken vara eller tjänst priset avser. Om avgifter eller andra kostnader tillkommer ska detta anges särskilt. Priset får anges muntligt om det är likvärdigt med skriftlig information, till exempel i mindre butiker med manuell betjäning eller om varan köps över disk.

Relaterade inlägg: