Vilka rättigheter har konsumenten respektive kreditgivaren som innehar ett kreditköp?

Innehållsförteckning

Vilka rättigheter har konsumenten respektive kreditgivaren som innehar ett kreditköp?

Vilka rättigheter har konsumenten respektive kreditgivaren som innehar ett kreditköp?

Alla kreditgivare måste göra en kreditprövning av konsumenten för att få erbjuda ett kreditavtal. Utifrån kreditprövningen ska du avgöra om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att betala tillbaka krediten. Om du inte kan erbjuda konsumenten en kredit är du skyldig att berätta orsaken.

Vilka regler gäller när man handlar på kredit?

Det finns vissa regler för att få handla på kredit. Ta reda på vilka regler som gäller. Du ska vara 18 år Du ska klara en kreditprövning. Det vill säga att kreditgivaren (den som lämnar kredit till dig) ska kontrollera så att du har möjlighet att betala tillbaka.

Vilken lag reglerar näringsidkare som säljer på kredit till konsument?

Dokumentation av kreditavtalet 14 § Näringsidkaren ska dokumentera kreditavtalet genom att nedteckna avtalet i en handling eller i någon annan läsbar och varaktig form som är tillgänglig för konsumenten.

Vad är det för skillnad på att betala kontant och köpa på kredit?

När man köper en vara eller tjänst behöver man självklart betala för den. Däremot är det inte alltid man kan betala kontant, eller med andra ord hela summan direkt. För att kunna handla det man behöver trots detta så kan man handla på kredit, vilket i princip innebär att man tar ett lån.

Vad gäller när du handlar av en privatperson?

När du köper något av, eller säljer något till, en annan privatperson är det köplagen som gäller. ... Köplagen är inte tvingande. Det betyder att en köpare och en säljare kan skriva ett avtal som gäller i stället för lagen. Detsamma gäller saker som en köpare och en säljare kommer överens om i till exempel sms eller mejl.

När är konsumentkreditlagen tillämplig?

När gäller konsumentkreditlagen? Lagen gäller alla krediter som ett företag erbjuder dig som konsument. Det kan till exempel vara ett lån eller när du betalar något på faktura. Konsumentkreditlagen gäller också när du köper en vara eller tjänst på kredit och avbetalning.

Relaterade inlägg: