Vem i kommunen ansvarar för att personer med funktionsnedsättning får hjälpmedel?

Innehållsförteckning

Vem i kommunen ansvarar för att personer med funktionsnedsättning får hjälpmedel?

Vem i kommunen ansvarar för att personer med funktionsnedsättning får hjälpmedel?

Ansvaret för att erbjuda hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning är delat mellan regionerna och kommunerna. Verksamhetschefen ansvarar för att förskrivaren av hjälpmedel har kompetens för det och förutsättningar att följa förskrivningsprocessen och de lokala rutinerna för förskrivning.

Vem har rätt att förskriva hjälpmedel?

Det är verksamhetschefen som, efter uppdrag från vårdgivaren, bedömer kompetens och utser vem som ska förskriva hjälpmedel. Det kan vara hälso- och sjukvårdspersonal eller annan berörd personal med rätt kompetens.

Vilken yrkesgrupp förskriver Inkontinenshjälpmedel?

Förskrivare av inkontinenshjälpmedel är läkare, sjuksköterska, barnmorska samt fysioterapeut/sjukgymnast. Det krävs att förskrivaren är anställd hos region, kommun eller annan vårdgivare som har avtal med region eller kommun.

Vem kan få en Permobil?

Precis som med de flesta andra hjälpmedel har alla patienter som har behov av en rollator eller en rullstol rätt att låna denna via Landstinget. ... En manuell rullstol kostar mellan 1300 kr – 10 000 kr beroende på kvalitet och utförande. En elrullstol eller elscooter (permobil) kostar mellan 8000 kr – 40 000 kr.

Vad ansvarar regionen för när det gäller hjälpmedel enligt HSL?

Den reglerar huvudmännens skyldighet att tillhandahålla hjälpmedel till personer med funktionsnedsättning. Hjälpmedlen ska ses som en integrerad del av vården. Hälso- och sjukvårdspersonalens arbete regleras av Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659).

Relaterade inlägg: