Vad ska en chef göra?

Innehållsförteckning

Vad ska en chef göra?

Vad ska en chef göra?

En chef bör skapa en god relation till varje medarbetare i teamet, förstå var personen befinner sig, hur den vill utvecklas och vad som motiverar. En bra chef visar engagemang för både sin roll och för teamet, ser och lyssnar, ger feedback och beröm och är bra på att skapa en vi-känsla i teamet.

Hur benämns chefens arbetsmiljöansvar?

Som chef måste du känna till arbetsmiljölagen och de arbetsmiljöregler som gäller din arbetsplats. Det är också vanligt att chefer får särskilda uppgifter i arbetsmiljöarbetet, till exempel att initiera skyddsronder och administrera andra delar av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Är arbetsgivare en chef?

Chefen företräder arbetsgivaren i det dagliga arbetet och gentemot arbetstagarna. Samtidigt är chefen själv arbetstagare gentemot sin högre chef. Chefen har ett tydligt uppdrag att driva en viss verksamhet eller del av den och se till att den fungerar.

Vem har det yttersta ansvaret på verksamheten?

Det är styrelsen i organisationen som har det yttersta arbetsmiljöansvaret. Saknas styrelse är det ägaren av organisationen som har ansvaret. Det måste finnas minst en person anställd för att frågan om arbetsmiljöansvar ska vara aktuell.

Vad innebär arbetsmiljöansvar?

Med arbetsmiljöansvar menas en skyldighet att vara aktiv och vidta åtgärder genom att få bort eller minska risker för ohälsa och olycksfall i arbetet så att arbetsmiljön blir bra. Av 3 kap. arbetsmiljölagen (AML) framgår vilka som har arbetsmiljöansvar.

Hur kan jag som chef stödja dig?

8 steg: Så ger chefen stöd – till medarbetaren i kris

  1. Abdikera inte som chef. Krisstöd i en akut fas handlar om att skapa trygghet och ge omsorg. ...
  2. Ha beredskap. ...
  3. Våga visa dig mänsklig. ...
  4. Ta hjälp. ...
  5. Bekräfta medarbetarens svårigheter. ...
  6. Tystnad är inte hänsyn. ...
  7. Lyssna – utan att ha svar. ...
  8. Släpp kraven.

Relaterade inlägg: