Vad innebär den så kallade riksnormen?

Innehållsförteckning

Vad innebär den så kallade riksnormen?

Vad innebär den så kallade riksnormen?

Riksnormen bestäms varje år av regeringen. Den ligger till grund för nivån på det ekonomiska biståndet. Beloppen för de olika posterna som ingår i riksnormen grundar sig på pris- och konsumtionsundersökningar som utförs av Konsumentverket. Riksnormen för försörjningsstöd finns på Socialstyrelsen hemsida.

Vad är livsföring i övrigt?

Med begreppet "livsföringen i övrigt" menas olika enskilda behov – utöver försörjningsstödet - som den enskilde kan ha. Det kan dels vara fråga om ekonomiskt bistånd till läkarvård eller tandvård, glasögon, möbler, husgeråd, kläder etcetera. Det kan även handla om olika former av vård, behandling, stöd och service.

Vad innehåller riksnormen?

Riksnormen innehåller kostnader för livsmedel kläder och skor fritid och lek hygien barn- och ungdomsförsäkring förbrukningsvaror dagstidning telefon.

Vad är ett försörjningsstöd?

Försörjningsstöd. Försörjningsstödet ska tillgodose hushållets mer regelbundna utgifter per månad och består av riksnormen och av fem kostnadsposter som ligger utanför riksnormen. Riksnormen gäller för hela landet och är en miniminivå för de behov som riksnormen ska täcka.

Vad ska ingå i försörjningsstöd?

Riksnormen innehåller kostnader för livsmedel, kläder och skor, lek och fritid, förbrukningsvaror, hälsa och hygien samt dagstidning och telefon. Försörjningsstödets andra del består av faktiska skäliga kostnader för boende, hushållsel, hemförsäkring, arbetsresor, fackförening och a-kassa.

Relaterade inlägg: