Vad är skillnad mellan öppenvård och slutenvård?

Innehållsförteckning

Vad är skillnad mellan öppenvård och slutenvård?

Vad är skillnad mellan öppenvård och slutenvård?

Av 5 § hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), HSL, framgår att för hälso- och sjukvård, som kräver intagning i vårdinrättning, ska det finnas sjukhus. Vård som ges under intagning benämns slutenvård. Annan hälso- och sjukvård benämns öppen vård.

Är akutvård öppenvård?

Öppenvård (ÖV) eller poliklinisk vård är ett samlingsnamn för sådan behandling, terapi, hälso- och sjukvård, som utförs på icke inneliggande patienter. Motsatsen är heldygnsvård eller slutenvård. Vården kan till exempel ges på vårdcentraler, av socialtjänsten, sjukhusmottagningar eller i patientens hem.

Vad är skillnad mellan öppenvård och primärvård?

Öppenvård: All vård som inte kräver inläggning, tex dagkirurgi. Primärvård: Del av öppen vård som svarar för befolkningens behov av grundläggande medicinsk behandling, omvårdnad, förebyggande arbete och rehabilitering, tex hälsocentraler.

Vad är en vårdplan?

vårdplaneringen berättar du själv, närstående eller sjukhuspersonal hur du klarar vardagen just nu och vad du behöver för stöd. Tillsammans kommer vi överens om vilket stöd du behöver när du kommer hem. Det kan till exempel vara hemtjänst, hemsjukvård, hjälpmedel och rehabilitering.

Vad betyder Distanskontakt?

Distanskontakt beskriver själva kontakten på distans mellan patient och hälso- och sjukvårdspersonal. Distanskontakt är ett alternativ till att patienten kommer på mottagningsbesök eller att hälso- och sjukvårdspersonal gör ett hembesök hos patienten.

Relaterade inlägg: