Får Nötknäpparen?

Innehållsförteckning

Får Nötknäpparen?

Får Nötknäpparen?

På julafton får Marie en vacker Nötknäppare som en gåva av den mystiska Drosselmeyer. Helt plötsligt får nötknäpparen och alla de andra leksakerna under granen liv och hela rummet invaderas av en armé uniformerade möss. Nötknäpparen förvandlas till en prins som tar med sig Marie till ett förtrollande sagoland.

Vad symboliserar Nötknäpparen?

Men den har en brokig historia förknippad med både fruktbarhet och mörka makter. Under 1800 och tidigt 1900-tal dyker han i juletid gärna upp i skymningen, bultar på gårdens dörr och önskar herrskapet en god och fridfull jul.

Vem har gjort Nötknäpparen?

Nötknäpparen (ryska: «Щелкунчик», Sjtjelkuntjik) är en balett, "balettféeri" (sagospel), i två akter (fem tablåer) med musik av Pjotr Tjajkovskij (op. 71). Libretto av Marius Petipa som bygger på berättelsen Nötknäpparen av E.T.A. Hoffmann.

När kom Nötknäpparen?

Uruppförandet skedde den 18 december 1892 på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg med libretto av Marius Petipa och koreografi av Lev Ivanov. Som bygger på berättelsen Nötknäpparen av E.T.A. Hoffmann. Den svenska premiären ägde rum på Kungliga Operan i Stockholm den 28 november 1929.

Hur fungerar en nötknäppare?

Nötknäppare är ett verktyg för att knäcka nötter. Vanligtvis fungerar de enligt momentprincipen som den beskrivs av Archimedes analys av hävstången. ... Det finns även nötknäppare som inte alls fyller något funktionellt syfte utan mestadels är dekorativa. Dessa används vanligtvis vid jultid.

Vad handlar Blommornas vals om?

Baletten utspelar sig en julafton hemma hos Herr och Fru Silberhaus och deras barn Clara och Fritz. På kvällen anländer den mystiske dockmakaren Drosselmeyer som bl a har med sig en nötknäppare som julklapp. Hela akt 2 är en drömsekvens där huvudpersonerna befinner sig i Godislandet, Confiturembourg.

Är Nötknäpparen en?

Nötknäpparen (saga)[redigera | redigera wikitext] Nötknäpparen (tyska: Nußknacker und Mausekönig) är en konstsaga från 1816 av den tyske författaren E.T.A. ... Den har även givits ut på svenska som En nötknäppares öden och Nötknäpparen och råttkungen.

Vad har Nötknäpparen med julen att göra?

Nötknäpparen (saga)[redigera | redigera wikitext] Den utspelar sig på julafton och handlar om en sjuårig flicka som får uppleva hur hennes favoritjulsak, en mekanisk nötknäppare, blir levande, besegrar den onda råttkungen och tar med sig henne till ett magiskt kungarike befolkat av levande dockor.

Hur lång är föreställningen Nötknäpparen?

MAXIMILLIAN, THE NUTCRACKER För den som har en tjock plånbok finns den här fantastiska nötknäpparen. Han heter MAXIMILLIAN och är enorma 178 cm lång.

Vad kommer Nötknäpparen ifrån?

Nötknäpparen hade urpremmiär i St Petersburg 1892 med libretto av Marius Petipa, koreografi av Lev Ivanov och musik av Pjotr Tjajkovskij. Av originalet finns framför allt Sockerféns stora pas de deux i andra akten bevarat. Andra kända danser är Snöflingornas dans och Blommornas vals.

Relaterade inlägg: