Vad har sambo rätt till?

Innehållsförteckning

Vad har sambo rätt till?

Vad har sambo rätt till?

Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som äkta makar. Sambolagen gäller bara bostad och bohag som ni har skaffat för att använda tillsammans. Ni ärver inte varandra, är inte underhållsskyldiga gentemot varandra och är sällan förmånstagare till varandras livförsäkringar.

Vad ingår i en bodelning sambo?

Vid bodelningen mellan sambor ingår endast de tillgångar som är gemensam bostad eller bohag och som paret har skaffat för gemensam användning. Det är alltså endast värdet av dessa tillgångar som ska läggas ihop vid andelsberäkningen.

Vad är sambo egendom?

Med samboegendom menas gemensam bostad och gemensamt bohag som paret skaffat för gemensam användning. Sambolagen gäller alltså inte all egendom som tillhör samborna.

Har min sambo rätt till min lägenhet?

Enligt 22 § sambolagen har du som sambo vid samboförhållandets upphörande, rätt att överta bostadsrätten även om den inte utgör samboegendom, om du bäst behöver den. Vid bedömningen om du bäst behöver bostadsrätten tas hänsyn till om det till omständigheterna i övrigt är att anse som skäligt.

Hur lyder sambolagen?

Det centrala i sambolagen är att när ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av parterna önskar det. Vid en bodelning räknas all samboegendom ihop och summan av samboegendomen delas sedan lika parterna emellan (om inget samboavtal finns).

Vad ska ingå i samboavtal?

I samboavtalet ska ni bara ta med sådant som räknas som samboegendom, och därmed kommer att ingå i en bodelning om samboförhållandet upphör. Som samboegendom räknas bostad och ägodelar kopplat till boendet som har införskaffats medan samboförhållandet har pågått.

Relaterade inlägg: