Hur förkortas man sergeant?

Innehållsförteckning

Hur förkortas man sergeant?

Hur förkortas man sergeant?

Sergeant (förkortning: serg) är en militär grad i den svenska försvarsmakten. Från 1 oktober 2019 är sergeant första tjänstegraden för specialistofficerare placerad i OR 6.

Har major hög?

I den nya befälsordningen 1983 (-2009) klassades majorer som yrkesofficerare och kategoriserades under kompetensnivå 4. Efter genomgånget chefsprogram på Försvarshögskolan hade majoren däremot kompetensnivå 3, vilket är högre. Major var då den högsta grad man kunde nå som reservofficer.

Hur lång tid tar det att bli sergeant?

Efter cirka 4-6 års heltidstjänstgöring i Armén med goda vitsord, eller om personen sitter på en högre befattning, kan förstesergeanten befordras till fanjunkare.

Hur förkortas kapten?

Kapten (förkortning: kn) är en militär officersgrad med tjänsteställning mellan major/örlogskapten och löjtnant. Under medeltiden och fram till 1600-talet användes i Sverige titeln hövitsman (jämför tyska Hauptmann), vilket under 1700-talet med fransk påverkan ändrades till kapten (jämför franska capitaine).

Har Amiralen hög?

Amiral är en flaggmansgrad och i allmänhet den högsta militära graden i ett lands flotta. Den näst högsta graden kallas viceamiral och tredje högsta graden är konteramiral.

Vem är högst i militären?

Den lägsta graden för officerare är fänrik. General och amiral är de högsta graderna och på den nivån befinner sig bara ÖB som är general och kungen som är både general och amiral. I sjöstridsförband i marinen skiljer sig gradernas namn från resten av Försvarsmakten.

Hur mycket tjänar en sergeant?

I dag är lägstalönen för en nyutexaminerad specialistofficer respektive officer 27 000 kr. Medianlönen för en 35-årig officer/specialistofficer inom Försvarsmakten är 34 900 kr och för en 45-åring 43 300 kr (i underlaget ingår allt från den färskaste specialistofficer till generalerna).

Relaterade inlägg: