Vad är Datortomografiundersökning?

Innehållsförteckning

Vad är Datortomografiundersökning?

Vad är Datortomografiundersökning?

Hur fungerar datortomografi? Röntgenapparaten som används vid datortomografi har cirkelformade rör som roterar runt den kroppsdel som ska undersökas. Strålarna från röntgenapparaten sveper igenom kroppsdelen ur olika vinklar. En dator omvandlar sedan informationen till anatomiska tvärsnittsbilder.

Vem utför röntgen?

Röntgenundersökningen gör inte ont. Din undersökning utförs av en röntgensjuksköterska och tar som regel några minuter, men kan ibland ta längre tid.

Vad visar en skiktröntgen?

Med hjälp av datortomografi kan man undersöka de flesta av kroppens organ. Datortomografi kallas även DT eller CT, och i folkmun även skiktröntgen. Datortomografen är en röntgenapparat där röntgenstrålkällan roterar runt dig.

Hur lång tid tar det att få svar på röntgen?

Svaret på undersökningen får du av den läkare/vårdgivare som har skrivit remissen. Denne har i regel undersökningssvaret inom 2-4 arbetsdagar från undersökningstillfället. Röntgenläkaren kan i vissa fall föreslå en komplettering för att säkerställa en diagnos, i de fallen kan svaret dröja något.

Hur lång tid tar det att göra en datortomografi?

För de flesta undersökningar behövs det särskilda förberedelser vilket medför att olika undersökningar kan ta olika lång tid. Hela undersökningen, inklusive förberedelser, tar oftast cirka 60-90 minuter men själva bildtagningen tar i de flesta fall inte mer än ett par minuter.

Vad är en DT?

Datortomografi (DT) Datortomografi är en särskild form av röntgen som skapar mycket detaljerade bilder av kroppens organ.

Kan man göra röntgen?

En röntgenundersökning görs bara om nyttan är större än risken för dig som patient. Det gäller oavsett hur många gånger du behöver röntgas. Cancer har sällan en enda orsak. Ofta kan ärftlighet, övervikt eller vanor som rökning ha större betydelse än strålning för risken att få cancer.

Vem kom på röntgen?

Wilhelm Conrad Röntgen upptäckte röntgen- strålarna 1895. Han blev känd över en natt och några år senare fick han ta emot det allra första Nobelpriset i historien för sin bedrift. Röntgenstrålning är släkt med vanligt ljus men har större energi och är osynlig för människan.

Vad ser man på datortomografi bröstkorg?

En datortomografi (DT), eller skiktröntgen, är en undersökning där man tar genomskärningsbilder av det önskade området med hjälp av röntgenstrålar. Med hjälp av datorbilderna kan man skilja olika detaljer i bröstkorgen, som bland annat lungvävnaden, blodkärlen och skelettet, mycket mer exakt än med en thoraxbild.

Relaterade inlägg: