Vad orsakar Crohns sjukdom?

Innehållsförteckning

Vad orsakar Crohns sjukdom?

Vad orsakar Crohns sjukdom?

En del som insjuknar i Crohns sjukdom har någon släkting med inflammatorisk tarmsjukdom. Det man vet säkert idag är att rökare har en större risk att få sjukdomen. Tidigare ansåg man att virus var den troligaste orsaken men numera har intresset alltmer knutits till att bakterier kan vara orsaken till sjukdomen.

Kan man bota Crohns?

De flesta människor som har Crohns sjukdom behöver någon form av behandling. Valet av behandling varierar på var i mag-tarmsystemet som inflammationen förekommer och hur allvarlig sjukdomen är. Det går inte att bota Crohns sjukdom, men symtomen kan lindras och tidperioden mellan skov kan förlängas.

Vad ska man undvika vid Crohns sjukdom?

I sjukdomens aktiva faser kan patienten ha dålig aptit, och vanlig mat kan förvärra diarré och magsmärtor. Det är skäl att undvika fiberrik och svårsmält mat. Men med tanke på återhämtningen är det dock viktigt att äta regelbundet och mångsidigt.

Är Crohns farligt?

Personer som insjuknar i inflammatorisk tarmsjukdom (ulcerös kolit eller Crohns sjukdom) i vuxen ålder löper en ökad risk att dö i förtid, men sett över tid har dödligheten minskat. Det visar en svensk studie från Karolinska Institutet som publiceras i tidskriften Gut.

Hur behandlar man Crohns?

Läkemedel med antibiotika lindrar symtom Vissa typer av antibiotika kan ha effekt på de symtom som Crohns sjukdom kan ge. Det gäller framför allt om du har fistlar. Antibiotika påverkar inte inflammationen i tarmen.

Relaterade inlägg: