Vad menas med att skolan har ett Fostransuppdrag?

Innehållsförteckning

Vad menas med att skolan har ett Fostransuppdrag?

Vad menas med att skolan har ett Fostransuppdrag?

Skolan ska vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran och utveckling. Arbetet måste därför ske i samarbete med hemmen. Skolan har i uppdrag att förmedla och förankra grundläggande värden och främja elevernas lärande för att därigenom förbereda dem för att leva och verka i samhället.

Vad är ett demokratiskt förhållningssätt?

Demokrati är en process som ständigt pågår och utvecklas. ... De ska utveckla demokratiska kompetenser och förmågor som att lyssna, reflektera, framföra argument, ge uttryck för egna uppfattningar samt förstå andras perspektiv (Lpfö 98/16).

Vad menas med Medborgarideal?

Medborgarfostran handlar idag i alltför hög grad om möjligheter till egna val och egen framgång (det som relateras till entreprenöriella förmågor) snarare än om solidaritet och att tillsammans med andra bygga ett demokratiskt samhälle (det som relateras till demokratiska förmågor), menar Lindster Norberg.

Vad tar man upp i Lpfö 18 avsnitt om värdegrund och uppdrag?

Utbildningen ska ta tillvara barnens nyfikenhet samt utmana och stimulera deras intresse för och kunskaper om natur, samhälle och teknik. Barnen ska få förutsättningar att utveckla en allsidig rörelseförmåga genom att ges möjlighet att delta i fysiska aktiviteter och vistas i olika naturmiljöer.

Vad säger läroplanen om skolans värdegrund?

Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.

Hur behandlas området demokrati som förskolans skolan uppdrag i läroplanen?

Förskolan och skolan ska gestalta demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna. Förskolan och skolan ska förmedla och gestalta de värden som samhället gemensamt har bestämt är viktiga för ett fungerande demokratiskt samhälle.

Relaterade inlägg: