Vad är delpension?

Innehållsförteckning

Vad är delpension?

Vad är delpension?

Delpension kan du få om du är född före 1988 (och alltså tillhör Avdelning 2). Delpension är en möjlighet att gå ner i arbetstid men ändå ha nästan full lön. ... Du kan minska din arbetstid med högst 50 procent av heltidsarbete. Du måste arbeta minst 50 procent av heltid samtidigt som du har delpension.

Har man rätt till delpension?

Det är arbetsgivaren som bestämmer om man ska beviljas delpension. Det är alltså ingen rättighet. ... Partiell särskild avtalspension kan som längst betalas ut tills du fyller 67 år, men även tidpunkten när du ska bli pensionär på heltid är något som regleras i avtalet mellan dig och din arbetsgivare.

Kan arbetsgivaren neka delpension?

Det finns ingen lägsta ålder för att få delpensionen beviljad utan är upp till arbetstagaren och arbetsgivaren att komma överens om. ... Flexpensionen kan beviljas från 60 års ålder men om deltidspensioneringen medför en beaktansvärd störning kan arbetsgivaren neka delpensionen.

Hur funkar deltidspension?

Avtalet innebär att du från 61 års ålder kan minska din arbetstid med maximalt 50 procent av en heltidstjänst. ... När du beviljas delpension innebär det att du minskar din arbetstid för att vara ledig och det är därför inte tillåtet att arbeta under denna tid.

När kan man gå i deltidspension?

För dem som fyllt 61 och inte kan eller vill jobba heltid längre kan deltidspension vara ett bra sätt att få till en mjuk övergång mellan arbetsliv och pension. – En stor fördel är att man har jobbet kvar. För man kan ångra sig, säger pensionsekonomen Kristina Kamp. Många drömmer om att i pension tidigt.

Hur beräknas Flexpension?

Flexpension i Tjänsteföretag innebär att en del av löneökningarna avsätts till en kompletterande pensionspremie. Från den 1 november 2017 ska arbetsgivarna betala en flexpensionspremie om 0,2 procent av den pensionsmedförande lönen till dem som fyllt 25 men inte 65 år.

Kan man ta Halvtidspension?

Du väljer själv vad du vill göra med pengarna Arbetsgivarens extra avsättningar till deltidspension gör att du får mer pengar på ditt avtalspensionskonto än du annars skulle ha haft. En del av dem kan du ta ut för att ha råd att minska din arbetstid när du fyllt 60 år.

När kan man gå i Flexpension?

Med stöd av flexpension kan du ansöka om att ner i arbetstid från den månad du fyller 60 eller 62 år. Enligt de flesta kollektivavtalen gäller 62 år, vilken ålder som gäller beror på vilket kollektivavtal du omfattas av.

När kan man ta deltidspension?

Tänk också på att om du börjar ta ut tjänstepensionen så kan du inte ändra dig och ta ut mindre pension senare. När du jobbar vidare är det inte heller säkert att du får nya inbetalningar till din tjänstepension. Det finns åldersgränser som varierar mellan kollektivavtalen. I bland är det 65 år, ibland 67.

Vad är meningen med den deltidspension som IF Metall förhandlat fram i kollektivavtalen?

IF Metall har förhandlat fram en premie till dig för att du ska ha råd att gå ner till deltid från den månad du fyller 60 år.

Relaterade inlägg: