Vad är Dag Hammarskjöld känd för?

Innehållsförteckning

Vad är Dag Hammarskjöld känd för?

Vad är Dag Hammarskjöld känd för?

Generalsekreterare och Fredspristagare Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare 1953-1961. Han är en av de internationellt mest kända svenskarna i modern tid. Som generalsekreterare lyckades han utveckla FN och lösa ett stort antal kriser i världen.

Vad gjorde Dag Hammarskjöld för Sverige?

Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare 1953-1961 och fick Nobels fredspris efter sin bortgång 1961. Han var även författare och en av de aderton i Svenska akademien.

Vad betyder Hammarskjöld?

Hammarskjöld (ursprungligen Hammarskiöld, vissa släktmedlemmar har skrivit namnet Hammarsköld) är en svensk adelsätt, adlig ätt nr 135. Stamfadern för släkten, ståthållaren på Borgholms slott Peder Mikaelsson, (cirka 1560–1646), stred för kung Sigismund vid Stångebro 1598, och adlades 1610 under namnet Hammarskiöld.

Vart föddes Dag Hammarskjöld?

J, Jönköping, Sweden Dag Hammarskjöld/Born

Vad gjorde Dag Hammarskjöld i Kongo?

FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld inrättade FN-missionen ONUC. Med en civil och en militär del skulle FN-missionen i Kongo hindra det eskalerande våldet i landet, mellan centralmakten och utbrytarregioner. Hammarskjölds plan var på väg mot Ndola där han skulle medla direkt med Katangas president Moise Tshombe.

Hur gammal blev Dag Hammarskjöld?

56 år (1905–1961) Dag Hammarskjöld/Age at death

Vart dog Dag Hammarskjöld?

Ndola, Zambia Dag Hammarskjöld/Place of death

Var dog Dag Hammarskjöld?

18 september 1961 Dag Hammarskjöld/Date of death Interpellation 2019/20:444 av Gudrun Brunegård (KD) Den 18 september 1961 förolyckades FN:s generalsekreterare, svensken Dag Hammarskjöld, i en flygkrasch i Ndola i nuvarande Zambia, den dåvarande brittiska kolonin Nordrhodesia. Sverige var i hög grad berört av händelsen.

Var Dag Hammarskjöld socialdemokrat?

År 1950 blev han ordförande för den svenska delegationen i Uniscansamarbetet samt ordförande i nationalekonomiska föreningen. Trots att Hammarskjöld ingick i flera socialdemokratiska regeringar gick han aldrig med i partiet.

Vem dödade Dag Hammarskjöld?

Dessutom säger en vän till den tidigt utpekade och nu avlidne piloten och legoknekten Jan van Risseghem att denne ska ha erkänt att han sköt ned flygplanet. Natten mellan den 17 och 18 september 1961 störtade planet som FN:s generalsekreterare befann sig på.

Relaterade inlägg: