Vad är tillgänglighet specialpedagogik?

Innehållsförteckning

Vad är tillgänglighet specialpedagogik?

Vad är tillgänglighet specialpedagogik?

Tillgänglighet är ett begrepp som beskriver hur väl en organisation, verksamhet, lokal eller plats fungerar för barn och elever oavsett funktionsförmåga. Tillgänglighet är de förutsättningar som krävs för att alla barn och elever ska kunna vara delaktiga i en inkluderande skolverksamhet.

Vad är delaktighet för dig?

Med ett individuellt utformat stöd kan även personer med stora funktionsnedsättningar påverka planeringen och genomförandet av sina insatser. Delaktighet kan ses som ett sammanfattande begrepp som innebär att den enskilde ska ha inflytande över sin egen vård och omsorg.

Vad är Delaktighetsmodellen?

Delaktighetsmodellen är ett sätt att stödja elevers rätt till delaktighet i skolan. Att uppleva och känna delaktighet är en förutsättning för lärande och utveckling.

Vad är tillgänglighet i skolan?

Skolverket definierar skolors fysiska tillgänglighet som möjligheten för per- soner med funktionsnedsättning att ta sig fram till skolan, ta sig in i skolan, ta sig fram i och använda skolans olika lokaler, samt ta sig ut vid nödläge.

Vad är tillgänglig utbildning?

Med tillgänglig utbildning menas att lärmiljöerna i pedagogiska, fysiska och sociala perspektiv är tillgängliga och anpassade till alla elevers olika behov och förutsättningar.

Vad betyder delaktighet funktionsnedsättning?

Delaktighet handlar om att en person aktivt kan medverka i och vara en del av samhället. Det innebär att i så hög utsträckning som möjligt kunna välja självständigt, fatta egna beslut och påverka sitt eget liv. Delaktighet inom alla samhällets områden är centralt i funktionshinderspolitiken.

Vem Vilka är delaktiga?

Delaktighet är ett begrepp som kommit att uppmärksammas alltmer som en rättighet för personer som mottar stöd, service eller omsorg inom välfärdssektorn. Ofta handlar detta om personer som har en svag ställning i samhället när det gäller att påverka sin situation.

Relaterade inlägg: