Kan man ha två personligheter?

Innehållsförteckning

Kan man ha två personligheter?

Kan man ha två personligheter?

Vad innebär dissociativ identitetsstörning (DID)? Dissociativ identitetsstörning kallades tidigare multipel personlighet och är en sällsynt sjukdom som gör att delar av personligheten ”separeras” från varandra. Det ger en splittrad personlighet som stör känslan av vem man är och kontrollen över sina handlingar.

Vad är EIPS?

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom, EIPS, innebär att du hanterar starka känslor på ett sätt som kan bli skadligt för dig själv. Det finns behandlingar som kan hjälpa dig med EIPS. Det finns även mycket du kan göra själv för att må bättre.

Vad kännetecknar Personlighetssyndrom?

Med personlighetssyndrom menas att en person har så avvikande och oflexibla personlighetsdrag att det leder till påtagligt lidande för personen själv, och/eller till nedsatt förmåga att hantera relationer, både socialt och i yrkeslivet.

Kan inte hantera känslor?

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS) är ett tillstånd som innebär starka och snabbt växlande känslor som är svåra att hantera. Det är vanligt att se en utväg i att skära sig eller skada sig själv på andra sätt. Många har också problem med sin självbild, och svårt att få relationer att fungera.

Kan man bli helt frisk från Borderline?

Borderline kan sällan ”botas” helt och hållet på samma tydliga sätt som man kan bota en tillfällig depression. Det beror på att BDP klassas som en så kallad personlighetsstörning: den har uppstått tidigt i livet och är därför en del av individens psykologiska paket.

Varför får man EIPS?

Orsaker till borderline personlighetssyndrom Orsaken till att vissa utvecklar syndromet är inte klarlagd. Sannolikt påverkar både arv och miljö. Personer med en nära genetisk släkting med borderline har ökad risk att själva drabbas. Stressande händelser i barndomen kan också ge en ökad sårbarhet.

Relaterade inlägg: