Vad är mm yy?

Innehållsförteckning

Vad är mm yy?

Vad är mm yy?

dates are specified with a ”dd/mm/yyyy” (day, month, year) format. Data specificeras i formatet 'dd/mm/åååå' (dag, månad, år).

Vad är HKH?

HKH, H.K.H., förkortning för Hans Kunglig Höghet och Hennes Kunglig Höghet.

Vad kallar man en prinsessa?

Mindre formellt: Prinsen. Prinsessan Sofia – Formellt: Ers Kungliga Höghet. Mindre formellt: Prinsessan.

Hur tituleras kungafamiljen?

Ers Majestät och Ers Kungliga Höghet är så formellt det kan bli. Är det i ett lite mer informellt sammanhang kan man inleda med ett Ers Majestät eller ett Ers Kungliga Höghet för att sedan gå över till Kungen, Drottningen, Kronprinsessan, Prinsen eller Prinsessan.

Vilka tillhör kungahuset?

Kungafamiljen

  • H.M. Konung Carl XVI Gustaf (f. 1946)
  • H.M. Drottning Silvia (f. 1943)
  • H.K.H. Kronprinsessan Victoria (f. 1977)
  • H.K.H. Prins Daniel (f. 1973)
  • H.K.H. Prinsessan Estelle (f. 2012)
  • H.K.H. Prins Oscar (f. 2016)
  • H.K.H. Prins Carl Philip (f. 1979)
  • H.K.H. Prinsessan Sofia (f. 1984)

Vem tillhör kungahuset?

Kungliga huset, eller kungahuset, består av statschefen, vissa av de till tronen arvsberättigade prinsarna och prinsessorna, i vissa fall deras gemåler och kungens syster prinsessan Birgitta, vilka fötts och förblivit inom det kungliga huset, men enligt Successionsordningen saknar arvsrätt till tronen.

Vad är en prinsessa?

Prinsessa är en icke regerande kvinnlig medlem av ett kungahus eller annat furstehus. Det kan även vara titeln på en kvinnlig medlem av den högsta adeln i vissa länder. Ordets ursprung är som kvinnlig motsvarighet till prins. En sultans dotter kallas prinsessa och en tsarevna är en tsars dotter.

Hur tilltalar man en prinsessa?

Konung och drottning (regerande eller gemål) brukar tilltalas eller omtalas Majestät, en nivå högre, medan kunglig höghet används för prinsar och prinsessor. Dessa tilltalas Ers kungliga höghet och omnämns Hans kungliga höghet eller Hennes kungliga höghet.

Hur tilltalar man kungafamiljen?

Vid omtal används Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf eller Hans Majestät och Hennes Majestät Drottning Silviaeller Hennes Majestät. Om båda omtalas blir det Deras Majestäter. I skrift används H.M. Konung Carl XVI Gustaf eller H.M. Drottning Silvia. I skrift till Kungaparet används D.D. M.M. Konungen och Drottningen.

Får man säga ni till kungen?

Det är helt okej att dua kungligheterna. Ofta är det läsare eller tittare som reagerar när kungafamiljen blir duade, men kungafamiljen måste vara med i sin tid. Hur man ska göra med tilltalet är däremot ofta den stora frågan vi får när journalister ska intervjua någon ur kungafamiljen.

Relaterade inlägg: