Vad menas med respiratorisk acidos?

Innehållsförteckning

Vad menas med respiratorisk acidos?

Vad menas med respiratorisk acidos?

Respiratorisk acidos föreligger om en patient med hyperkapnisk respiratorisk insufficiens har ett lågt arteriellt pH (< 7,35). Detta är akut och potentiellt livshotande.

Vad är normalt pH-värde i blodet?

Blodets proton-koncentration, alltså pH, är mellan 7,35 och 7,45 pH- enheter.

Vad menas med Kussmauls andning?

Kussmauls andning är en typ av hyperventilation som består av mycket djupa men ganska långsamma andetag. Den syns hos obehandlad diabetes typ I i framskridet stadium och följs av koma.

Vad är Hagma?

Vid samtidig användning av flukloxacillin och paracetamol finns det risk för blod- och vätskerubbningar (metabolisk acidos på grund av högt anjongap, s.k. HAGMA), vilket uppstår när surhetsgraden i blodplasma ökar, särskilt i vissa patientgrupper som har förhöjd risk, t.

Hur uppstår en respiratorisk acidos?

Respiratorisk acidos inträffar då kroppen inte kan göra sig av med koldioxid (exempelvis kolsyra) via lungorna i tillräcklig omfattning (hypoventilation). Koldioxiden ansamlas i blodet och sänker blodets pH-värde. Respiratorisk acidos kan uppstå till exempel vid en astmaattack eller andningsstillestånd.

Vad orsakar acidos?

Acidemi innebär lågt pH-värde i blod, medan acidos innebär lågt pH-värde i vävnad. Respiratorisk acidos uppstår på grund av koldioxidansamling. Metabolisk acidos uppstår på grund av syrebrist i vävnad. Både respiratorisk acidos och metabolisk acidos kan orsakas av en minskad genomblödning av placenta.

Vad händer om kroppen blir för basisk?

Försurning av kroppen anses också kunna orsaka eller förvärra trötthet och irritabilitet, högt blodtryck, muskelstelhet, benskörhet, olika typer av ledbesvär som gikt och reumatism, och påskynda kroppens åldrande.

Vad menas med hyperventilering?

Snabbare lungventilering än vad som är metaboliskt nödvändig för utbyte av gaser. Hyperventileringen beror på ökad andningsfrekvens, ökad luftflödesvolym eller båda. Hyperventilering leder till överskott av syre och för snabb avgivning av koldioxid.

Vad menas med Hypoventilation?

Definition av underventilering (hypoventilation) är ett arteriellt PCO2 >6,0 kPa samt ett lågt PO2

Relaterade inlägg: