Är datortomografi och magnetröntgen samma sak?

Innehållsförteckning

Är datortomografi och magnetröntgen samma sak?

Är datortomografi och magnetröntgen samma sak?

Datortomografi används också för att följa upp effekten av en behandling. Undersökningen tar mellan 10 och 15 minuter. Andra beteckningar för Datortomografi kan vara DT, CT (från engelskans computed tomography) eller skiktröntgen.

Vad är det för skillnad på magnetröntgen och skiktröntgen?

Till skillnad från en röntgenbildtagning används inte någon röntgenstrålning när du undersöks med magnetkamera. Därför kan du undersökas flera gånger utan att riskera att påverkas av strålning. Undersökningen kräver utrustning som inte finns på alla sjukhus och personalen måste vara specialutbildad.

Kan man röntga muskler?

Ofta används en magnetkameraundersökning när skador i muskler, senor, ligament, korsband, nervbanor, kärlsystem och körtlar ska undersökas. En MR-undersökning kan med fördel ersätta en skelettröntgen vid undersökning av kroppens mjukdelar.

Varför får man kontrastvätska vid magnetröntgen?

För att ge kontrastvätska i blodet sätts en venkateter i ett blodkärl på din hand eller i din arm. Kontrastmedel vid undersökning i magnetkamera är magnetiskt. Det är viktigt att dricka extra mycket vätska dygnet då du gör undersökningen. De vanligaste biverkningarna av kontrastmedel är allergiska reaktioner.

Relaterade inlägg: