Vad räknas som doping på häst?

Innehållsförteckning

Vad räknas som doping på häst?

Vad räknas som doping på häst?

En häst som behöver någon form av läkemedel anses inte vara i tävlingsmässigt skick och ska inte tävla, oavsett disciplin. Läkemedel som används till häst medför karenstid innan hästen får tävla igen. ... Det klassas i så fall som dopning av hästen. Inom travet tas varje år cirka 3 600 dopningsprov.

Hur tas doping prov på häst?

Urinprov tas från en tävlingshäst för att kontrollera så att inga otillåtna substanser förekommer. Hästen förs under övervakning av funktionär till provtagningsstall efter löp/klass. Provtagning kan i vissa fall förekomma innan tävlingar. ... Hästen kan kvarhållas upp till två timmar.

Vad är doping och otillåten medicinering?

Dopning innebär att hästen testats positiv för preparat som bland annat är prestationshöjande. Preparat som inte är godkända för häst klassas som dopning, till exempel preparat avsedda för människor. Som otillåten medicinering betraktas positiva prov innehållande läkemedelssubstanser godkända för användning på häst.

Får du som ägare eller tränare närvara vid doping provtagning?

A-provet skickas för analys till ett laboratorium. Efter cirka två veckor är provanalysen klar och om provet är negativt publiceras svaret på travsport.se. Du som är tränare eller uppfödare kan även besök av en dopningsprovtagare hemma i ditt stall.

När behöver du som ryttare söka dispens för medicin som kan påverka din prestation?

Medicinsk dispens kan beviljas i dessa fall:

  • Om du kan drabbas av betydande hälsoproblem ifall du inte tar läkemedlet.
  • Om läkemedlet inte har någon prestationshöjande effekt.
  • Om det inte finns några andra bra behandlingsalternativ.

Relaterade inlägg: