Vad är Morfinplåster?

Innehållsförteckning

Vad är Morfinplåster?

Vad är Morfinplåster?

Morfinplåster gör att patienterna förlorar hunger och törst och sjunker djupare in i demenstillstånd. De blir trötta och förstoppade och får svårt att kissa. En del morfinplåster kan vara 30-40 gånger starkare än vanlig morfin, och de har lett till stor ökad dödlighet bland narkomaner som röker dem.

Vad innehåller norspan?

Norspan depotlåster innehåller det aktiva ämnet buprenorfin som tillhör en grupp läkemedel som kallas starka smärtlindrande läkemedel. Det har ordinerats åt dig av din läkare för att lindra måttlig, långvarig smärta som kräver ett starkt smärtstillande läkemedel. Norspan ska inte användas för att lindra akut smärta.

Vem får Morfinplåster?

Som Vårdfokus berättat om tidigare har förskrivningen av morfinplåster till äldre ökat markant, enligt en undersökning i Dagens Nyheter i dag. Särskilt tydligt märks det bland kvinnor över 65 år. Där har förskrivningen av morfinplåster ökat med 100 procent på tio år.

Är buprenorphine morfin?

SPØRSMÅL: Frågeställaren undrar om det är ok att ge morfin vid behov till patienter som använder buprenorfin (Norspan) plåster? SVAR: Buprenorfin är en partiell opioidagonist på my-receptorn men har en receptoraffinitet som är 5 gånger högre än morfinets affinitet till my-receptorn (1).

Vad ska man slänga depotplåster?

Av miljö- och säkerhetsskäl ska använda plåster, liksom överblivna och för gamla plåster, lämnas till apotek för omhändertagande. Använda läkemedelsplåster innehåller rester av läkemedel och är därför miljöfarligt och stöldbegärligt.

Vad är plåster gjort av?

Nu för tiden menar man i en överförd bemärkelse med häftplåster en textil- eller plastremsa med häftämne plus en kudde gasväv. Ursprungligen menade man med plåster ett farmakologiskt preparat i pastaform eller en hård stång, som efter uppvärmning kunde smetas ut på en tygremsa och läggas på det sjuka stället.

Relaterade inlägg: