Finns midsommar i Norge?

Innehållsförteckning

Finns midsommar i Norge?

Finns midsommar i Norge?

I många nordeuropeiska länder firar man midsommar med brasor. ... I Danmark och Norge firar man dagen som Sankt Hans (ett äldre danskt namn på Johannes Döparen - "Hans" är en kortform av "Johannes", således "Sankt Johannes (dag)") och tänder Sankthans-bål, likt man gör i Sverige på Valborgsmässoafton.

I vilka länder firar man midsommar?

Runtom i Europa finns flera liknande traditioner som vår midsommar. Det är nu bara Sverige och Finland som firar midsommar med en extra helgdag, men Johannes Döparens dag har varit en festdag inom den kristna kyrkan i omkring 1 500 år.

När är midsommar i USA?

Nuförtiden inträffar midsommarafton någon gång mellan 20 – 26 juni.

Finns midsommar i USA?

Midsommarfirandet är ett begrepp även i USA. Men där är man inte bunden till sommarsolståndet och den infaller för det mesta aldrig på en fredag utan det blir en lör- eller söndag. Det har att göra med att Midsommar i USA är ingen nationell angelägenhet.

Vad kallas midsommarafton i Norge och Danmark?

Norrmän och danskar firar den stundande sommaren den 23 juni varje år. En dag de kallar ”Sankt Hans Aften”. Historiskt namngavs högtiden så för att fira födseln av Johannes Döparen (som föddes sex månader före Jesus). Genom åren har Sankt Hans Aften/Midsommar varit nära sammankopplat med naturens starka krafter.

Vad heter midsommar på danska?

På onsdagen den 23 juni firas Sankt Hans aften i Danmark då bål tänds runt om i Danmark och häxorna enligt traditionen flyger till Bloksbjerg. På fredagen den 25 juni firas Midsommarafton i Sverige med midsommarmat och dans kring midsommarstången.

Relaterade inlägg: