Vad är Commotio OBS?

Innehållsförteckning

Vad är Commotio OBS?

Vad är Commotio OBS?

Att beskriva handläggning av commotio cerebri (hjärnskakning). Skalltrauma kan ge ytlig kontusion, ytlig sårskada, hjärnskakning, skallfraktur, intrakraniell blödning eller diffus hjärnskada. Commotio cerebri (hjärnskakning) är benämning på skalltrauma som orsakat kortvarig medvetslöshet och/eller minneslucka.

Vilka observationer görs vid en skallskada?

På mottagningen görs en kontroll av patientens nervbanor och reflexer (neurologstatus) inklusive kontroll av de nerver som utgår från hjärnstammen (kranialnerver). Vid skallskada utan medvetslöshet och om patienten vid undersökningen är opåverkad, får denne gå hem med råd (helst även skriftliga).

Vilka återkommande kontroller genomförs på en skallskadad person för att upptäcka tecken på försämring?

Ja. Håll ett öga på personen, för att upptäcka om tillståndet försämras. Ibland kommer inte symtomen direkt. Om den skadade kräks, blir medvetslös, får ihållande huvudvärk eller synförändringar ring 112.

Vilka symtom kan du se vid skallskada?

Symtom

  • huvudvärk.
  • yrsel.
  • illamående.
  • kräkningar.
  • minnesförlust.
  • förvirring.
  • onaturlig trötthet som inte beror på sömnbrist.

Vad är en skallskada?

Att slå i skallen är en mycket vanlig skada. Man kan slå i skallen mer eller mindre hårt. I samband med kraftigare skallskador mister man medvetandet för en stund, man brukar då tala om hjärnskakning. Oavsett vilken typ av skallskada man ådragit sig, är yrsel ett vanligt symtom efteråt.

Vad ska man tänka på när man sätter ett tryckförband vid en skallskada?

Du kan ha handskar på dig eller sätta plastpåsar på händerna för att undvika blodsmitta genom direktkontakt. Det är också viktigt att undvika bli smittad genom stänk i ögonen. Ett tryckförband ska sitta kvar tills den skadade har kommit till sjukhus. Du kan förstärka tryckförbandet om det blöder igenom.

Vad är lindrig skallskada?

Efter en minimal eller lindrig skallskada kan följande symtom förekomma: Måttlig huvudvärk Illamående Yrsel Försämrat minne Dålig koncentration Dessa symtom är vanliga de första dagarna efter skadan. De försvinner vanligtvis spontant, men ett fåtal patienter kan uppleva symtom i veckor eller månader.

Vad är det viktigaste steget att göra först vid akut omhändertagande?

GRUNDSTRUKTUR I ETT INITIALT OMHÄNDERTAGANDE Starta därefter med att överblicka situationen vad gäller säkerhet, situation och behov av stöd. Därefter kontrolleras cABCDE för att identifiera och stabilisera akuta livshotande tillstånd.

Hur kan du göra för att kontrollera om hen kan röra på armar och ben?

Fråga den skadade om hen kan röra händer, armar, fötter och ben. Utför känselkontroll i händer, armar, fötter och ben (genom att klämma/nypa försiktigt). Fråga om den skadade känner strålningar, domningar eller att det sticker i armar eller ben.

Relaterade inlägg: