Vad händer om man blir smittad av resistenta bakterier?

Innehållsförteckning

Vad händer om man blir smittad av resistenta bakterier?

Vad händer om man blir smittad av resistenta bakterier?

Att smittas av en resistent bakterie är oftast inte farligt för en frisk person. Men för den som till exempel är allvarligt sjuk, för tidigt född eller har genomgått en svår operation kan det vara livsfarligt att få en infektion som inte går att behandla.

Vart finns resistenta bakterier?

Riskländer. I de flesta vanliga turistmål idag är förekomsten av resistenta tarmbakterier och hudbakterier mycket hög. Det gäller vanliga turistområden som Sydeuropa, Sydostasien och norra Afrika. I vissa länder är dock risken för att utsättas för resistenta bakterier särskilt stor som till exempel Indien.

Hur kan antibiotikaresistens uppstå?

Antibiotikaresistenta bakterier kan överföras mellan människor, men också via djur, livsmedel och i vår miljö. Bakterier kan dessutom sprida antibiotikaresistens genom att byta resistens med varandra.

Varför är det ett hälsoproblem att bakterier blivit resistenta?

Problemet med resistens Ju mer antibiotika vi använder, desto snabbare ökar antibiotikaresistensen. Med ökad antibiotikaresistens blir infektioner svårare eller omöjliga att bota vilket i sin tur orsakar stort lidande och höga kostnader för sjukvården.

Hur hanterar man antibiotikaresistens?

Tre kloka val för att motverka antibiotikaresistens:

  1. Tvätta händerna för att undvika smitta.
  2. Prata med din läkare eller veterinär om när antibiotika gör nytta.
  3. Lämna in överbliven antibiotika på apoteket, istället för att använda eller slänga den.

Vad kan du göra som individ för att minska spridningen av multiresistenta bakterier?

Förutsättningarna för att resistenta bakterier utvecklas och sprids minskar också. Därför bidrar förebyggande hälsovård, vaccinationsprogram och arbete med hygien inom sjukvård, djursjukvård, djurhållning och livsmedelsindustri direkt eller indirekt till arbetet mot antibiotikaresistens.

Relaterade inlägg: