Vad heter midsommarafton på danska?

Innehållsförteckning

Vad heter midsommarafton på danska?

Vad heter midsommarafton på danska?

På onsdagen den 23 juni firas Sankt Hans aften i Danmark då bål tänds runt om i Danmark och häxorna enligt traditionen flyger till Bloksbjerg. På fredagen den 25 juni firas Midsommarafton i Sverige med midsommarmat och dans kring midsommarstången.

Hur firar danskarna midsommar?

Bål, tal och sång Sankt Hans aften/midsommar afton är ingen helgdag i Danmark och därför är firandet oftast lugnare än i Sverige. ... Och efter tal, bål och sång, bryter man upp och går hemåt igen. Men på flera platser fortsätter man med musikunderhållning, och några slutar kvällen med fyrverkeri.

Vad kallas midsommarafton i Norge o Danmark?

Upprinnelsen till midsommarfirandet står att finna i kopplingen till Johannes döparen. I kalendern infaller Johannes döparens dag den 24 juni, vilket var den ursprungliga dagen för midsommaren i Sverige. I Danmark och Norge skvallrar namnsättningen av dagen – St Hans dag – om kopplingen till de bibliska berättelserna.

Hur firar man midsommar i Sverige?

I dag firas midsommar med majstång, sånglekar och dans, sill och färskpotatis. Dessa inslag upplevs nog som gamla, men i ett längre perspektiv är de inte det. Majstången kom antagligen hit efter tyska förebilder på 1400- eller 1500-talet.

Vad kallas midsommarafton i Norge?

Norrmän och danskar firar den stundande sommaren den 23 juni varje år. En dag de kallar ”Sankt Hans Aften”. Historiskt namngavs högtiden så för att fira födseln av Johannes Döparen (som föddes sex månader före Jesus).

Var kan man fira midsommar i Stockholm?

Skansen. Skansens midsommarfirande ser inte ut som vanligt i år heller, men utlovat är att det blir minst lika fint. Man erbjuder gott om picknickplatser, mindre midsommarstänger runtom i parken och olika aktiviteter för stora och små.

Relaterade inlägg: