Vad heter järnvägslinjen som går genom Falköping?

Innehållsförteckning

Vad heter järnvägslinjen som går genom Falköping?

Vad heter järnvägslinjen som går genom Falköping?

Jönköpingsbanan är en järnväg som går mellan Nässjö och Falköping. Den är enkelspårig och elektrifierad. Banan trafikeras av persontåg från Jönköpings länstrafik och Västtågen där Jönköpings länstrafiks biljetter gäller på delen av Jönköpingsbanan inom Jönköpings län.

När kom järnvägen till Jönköping?

Under järnvägens första tio år i länet gick tågen Stockholm-Malmö inte öster om Vättern utan via Falköping-Jönköping. Först 1874 var den nuvarande stambanesträckningen via Tranås, Mjölby och Norrköping till Katrineholm klar.

När byggdes stambanan?

Västra stambanan invigdes den 3 november 1862 och med den blev Stockholm förbunden med Göteborg via järnväg samt med Malmö år 1864 då Södra stambanan öppnades. Arbetet med Västra stambanan påbörjades den och tog 6 år att bygga.

När kom järnvägen till Nässjö?

Som en hel del av Sveriges tidiga enskilda järnvägar hade NOJ engelska ägarintressen. 1869 fick bolaget koncession för banbygget och den först färdiga bandelen var den östligaste, det vill säga sträckan Berga-Oskarshamn. 1872-73 kom trafik igång mellan Nässjö och Eksjö och 1874 kunde hela NOJ invigas.

Relaterade inlägg: