Vilken är den vanligaste mossan?

Innehållsförteckning

Vilken är den vanligaste mossan?

Vilken är den vanligaste mossan?

Väggmossan är kanske den vanligaste mossan i skogsmark i hela Norden. Förutom i skog finns den även spar- samt på hedar, ängar och i myrkanter. Skotten är enkelt pargreniga, 5–10 cm långa med ovala, kupade blad utan nerv. Förväxlas ofta med husmossa och den betydligt sällsyntare pösmossan.

Vad heter vitmossa?

Enligt Naturhistoriska Riksmuseet är fönsterlav, Cladonia Stellaris, en sorts renlav som växer i hela landet. Den växer i öppen skogsmark och brukar kallas vitmossa i folkmun. Vitmossor å andra sidan är en art av släkten Sphagnum som växer på myrar. Det finns omkring 45 arter vitmossa i landet.

Vilken mossa får man plocka?

Men får man plocka dem, vad gäller? Fönsterlav, som ofta säljs under namnet vitmossa, ska plockas varsamt och inte i onödan eftersom den växer så långsamt. Plockning i mycket begränsad omfattning av mossor och lavar är generellt sett lovlig med markägarens tillåtelse.

Hur bildas vitmossa?

Vitmossan växer på sina egna döda delar och har inte någon kontakt med mineraljorden eftersom kapillärkraften ger den tillsammans med regnvattnet all vatten och näring den behöver.

Är Stakens vitmossa?

Själv har jag någon typ av vitmossa (inte den där bulliga) i staken och den återanvänder jag år efter år efter år efter ...Bara att vira in hela staken i en plastpåse när julen är över och sen ta fram den, pyntad och klar, nästa advent igen. Brukar spraya mossan med blomsprutan.

Relaterade inlägg: