Vad heter Lappland på samiska?

Innehållsförteckning

Vad heter Lappland på samiska?

Vad heter Lappland på samiska?

Sápmi (nordsamiska: Sápmi; lulesamiska: Sámeednam; sydsamiska: Saemie; enaresamiska: Säämi; skoltsamiska; Sääʹmjânnam; umesamiska: Sábmie), även kallat Sameland, är det område som omfattar samernas historiska bosättningsområden. Sápmi sträcker sig över hela Nordkalotten samt en stor del av Skandinaviska halvön.

Vad är Sápmi på svenska?

Vad är Sápmi? Samerna lever i Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Området där samer alltid bott kallas ofta Sápmi. Sápmi är hela norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvaön i öster till det svenska landskapet Dalarna i söder.

Vad kallas den samiska religionens specialist?

Den kallas laestadianismen efter sin ledare Lars Levi Laestadius. Denna kristna lära passade för samerna och många anslöt sig till den. Element ur den samiska religionen har fortlevt i folktron in på 1900-talet.

Vad säger man istället för Lappland?

Det samiska hembygdsområdet heter Sápmi på samiska och namnet används alltmer också på svenska. Vi rekommenderar att medierna använder namnet Sápmi i texter om samernas hembygdsområde. De geografiska gränserna för Sápmi och Lappland är inte identiska och namnen är därför inte alltid utbytbara. ...

Vad kallas Lappland?

Lappmarken är en sedan medeltiden förekommande benämning på delar av norra Skandinavien och Finland, särskilt de områden som under historisk tid har bebotts av samer. Området i fråga motsvarar huvudsakligen vad som idag kallas svenska Lappland och finska Lappland.

Vem talar samiska?

Detta är en uppskattning:

  • Ca 17 000 talar nordsamiska, varav ca 6000 bor i Sverige och övriga i Norge och Finland.
  • Ca 800 personer talar lulesamiska i Sverige och Norge.
  • Ca 700 personer talar sydsamiska i Sverige och Norge.
  • Ca 500 personer hör till den skoltsamiska språkgruppen, de flesta bor i Finland.

Hur många samer finns det i Lappland?

En vanlig uppskattning i dag är att det finns 80.000-100.000 samer i Sápmi. Det är osäkert hur många med samiskt påbrå som själva identfierar sig som samer. Några folkräkningar på etnisk grund görs inte, därför är siffrorna uppskattningar. Forskare har utgått från gamla renlängder med mera.

Relaterade inlägg: