Vad är Korngränshärdning?

Innehållsförteckning

Vad är Korngränshärdning?

Vad är Korngränshärdning?

När en metall går sönder sker detta genom att en spricka klyver materialet mer eller mindre snabbt. Denna spricka fortplantar sig nästan uteslutande längs korngränserna, det vill säga i utrymmet mellan kornen. Varje gång sprickan möter ett korn kröks dess utbredningsriktning vilket bromsar spricktillväxten.

Vad är Nitrerhärdning?

Skyddad härdning En värmebehandling i skyddsgas som används för att uppnå hög hårdhet/hållfasthet för stål, och som utgörs av austenitisering, kylning och anlöpning för att bibehålla en anlöpt martensit- eller bainitstruktur.

Vad innebär Seghärdning?

Seghärdning (eller neutralhärdning) syftar till att optimera stålets hårdhet och seghet och metoden seghärdning används för material som ska genomhärdas men kräver en något snabbare kylning än vad vakuumhärdning erbjuder. En avvägning mellan hårdhet och seghet behöver göras för produktens slutresultat.

Kan man härda?

När stål hettas upp sker en kemisk reaktion där järn- och kolatomerna vid en viss temperatur bildar en ny molekylstruktur som kallas austenit. När man härdar ska stålet värmas upp långsamt och ha en jämn värme. ... Hela ämnet ska uppnå så kallad härdtemperatur på 800-900 grader.

Hur gör man härdat stål?

I sin ursprungliga form härdas metaller, i synnerhet järn och stål, genom att man värmer föremålet tills det blir rödglödgat och sedan snabbt kyler det genom att doppa det i saltvatten eller olja och i vissa fall luft.

Vad innebär härdning och varför görs det?

När man smider på ett ämne uppstår spänningar i materialet eftersom det pressas ihop och töjs ut där hammaren träffar. Detta gör att stålet vid den häftiga nerkylningen som härdning innebär kan slå sig, det vill säga böjas och bli skevt, eller till och med spricka.

Vad används Sätthärdning till?

Användningsområden. Till de vanliga användningsområdena hör kugghjul och axlar till fordon, vindturbiner och pumpkomponenter, och alla användningsområden där komponenterna måste vara igång under lång tid och under hög stötbelastning. Ett stort antal ståltyper kan sätthärdas.

Vad är Nitrokarburering?

Nitrokarburisering är en variant av nitrerprocessen. Det är en termokemisk diffusionsprocess där kväveatomer, kolatomer och i mycket liten mån syreatomer sprids i ytan på komponenten, så att det bildas en föreningszon på ytan och ett diffusionslager.

Vad betyder det att anlöpa stål?

Anlöpning av härdat stål är en process som används för att öka materialets duktilitet och sänka dess hårdhet.

Relaterade inlägg: