Vad innebär att fastigheten är intecknad?

Innehållsförteckning

Vad innebär att fastigheten är intecknad?

Vad innebär att fastigheten är intecknad?

Att stå som ägare för en fastighet hos Lantmäteriet är en så kallad inteckning. En inteckning för fastigheten är ett krav om du vill kunna få ett bostadslån eller kunna pantsätta din bostad.

Vad är Relaxering?

Gemensam inteckning innebär att flera fastigheter intecknas i en och samma inteckning. ... Relaxering innebär att en fastighet blir av med sitt inteckningsansvar och inteckningen slutar gälla för berörd fastighet.

Hur ser man om en fastighet är pantsatt?

Inteckningar avseende en fastighet kontrolleras genom att mäklaren inhämtar ett utdrag från fastighetsregistret medan kontroll av pantsättning av en bostadsrätt görs via bostadsrättsföreningen, som är skyldiga att i lägenhetsförteckningen notera de pantsättningar som föreningen har underrättats om.

Vad är skillnaden mellan pantbrev och inteckning?

Inteckningen registreras i fastighetsregistrets inskrivningsdel efter beslut av oss. Därefter utfärdas ett pantbrev som förs över till banken. Pantbrevet är en värdehandling och fungerar som ett bevis på att inteckningen har gjorts.

Vad menas med intecknad?

En inteckning är säkerheten på ett lån. När du lånar pengar till en bostad lämnar du förmodligen bostaden som säkerhet för lånet, vilket innebär att du gör en inteckning på den bostaden. Det betyder att du lämnar den i pant till där du tagit ditt lån.

Vad menas med ett servitut?

Servitut är en rätt för en fastighet att använda en annan fastighets väg eller brunn med mera. Ett servitut är knutet till en viss fastighet, inte till en viss person.

Vad ska en Inteckningsansökan innehålla?

Ansökan ska innehålla. Fyll i blanketten Ansökan om ny inteckning/dödning av befintligt pantbrev/innehav/utbyte (pdf). Skriv gärna aktnumret på det aktuella pantbrevet i ansökan. Bifoga det skriftliga pantbrevet eller datapantbrevet.

Hur får jag reda på om en fastighet är belånad?

I Sverige är det Lantmäteriet som ansvarar för pantbrev och inteckningar. Lantmäteriet har information om vilka pantbrev som finns i din fastighet, och via ägararkivet (som är sammanhängande med Lantmäteriet) kan du också få uppgifter om vilka av pantbreven som är obelånade.

Är min lägenhet pantsatt?

Svar: När du tar lån med din bostadsrätt som säkerhet sker det genom att bostadsrätten blir pantsatt. Pantsättningen sker mellan dig som bostadsrättshavare och långivaren, t ex en bank. Den innebär att banken har rätt till betalning ur bostadsrätten före fordringsägare utan panträtt.

Relaterade inlägg: