Hur många barn får diabetes i Sverige?

Innehållsförteckning

Hur många barn får diabetes i Sverige?

Hur många barn får diabetes i Sverige?

Runt 50 000 människor har typ 1-diabetes varav ca 7000 av dessa är barn. Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har nästan fördubblats från 80-talet fram till idag (2011 insjuknade 801 barn upp till 18 år, på 80-talet ca 400 barn), men ökningen har avstannat och siffrorna är i dagsläget relativt stabila.

Hur många dör i diabetes per år i Sverige?

Hur många dör av diabetes? Varje dag dör 5-6 personer i Sverige där diabetes är den underliggande dödsorsaken.

Hur många svenskar har diabetes?

Diabetesförbundet uppger att ungefär 500000 människor i Sverige har diabetes. [1] I det nationella diabetesregistret registrerades under 2000 personer med någon form av diabetes.

Hur många får diabetes varje dag i Sverige?

Insjuknar allt tidigare För några decennier sedan var det framför allt tonåringar som drabbades. Idag är inte ovanligt att ett- eller tvååringar insjuknar. Varför typ 1 diabetes ökar och debuterar allt tidigare är okänt. Idag insjuknar två barn eller tonåringar diabetes per dag i Sverige.

Hur vanligt är det att syskon får diabetes?

Till viss del ärftlig orsak I de allra flesta fall uppstår sjukdomen i familjer utan tidigare känd typ 1-diabetes. Om din mamma har typ 1-diabetes är risken 3 procent. Om din pappa har det är motsvarande siffra 5 procent. Om ett syskon har typ 1-diabetes är risken att själv det 8 procent.

Hur stor chans är det att få diabetes?

Cirka fyra procent av befolkningen har typ 2-diabetes. Många har dessutom sjukdomen utan att veta om det. Risken att insjukna ökar ju äldre du blir. Man räknar med att bland dem som är över 75 år har minst tio procent typ 2-diabetes.

Hur många dör av diabetes typ 1?

Typ 1-diabetes förkortar liv Kvinnor som får typ 1-diabetes före 10 års har hittills avlidit i genomsnitt nästan 18 år tidigare än kvinnor utan sjukdomen. Män i genomsnitt 14 år tidigare. Varje år får 1 800 personer typ 1-diabetes i Sverige. 900 av dessa är barn.

Kan man dricka alkohol när man har diabetes?

Det finns inte några medicinska skäl att avstå från ett måttligt bruk av alkohol även om du har diabetes. Det är däremot viktigt att känna till vad som händer i kroppen när du dricker alkohol och hur du förebygger den ökade risken för lågt blodsocker – insulinkänning.

Vilka drabbas av diabetes?

Sjukdomen drabbar vanligen personer över 40 år och risken att insjukna ökar dramatiskt ju äldre man blir. I dag ser man emellertid att sjukdomen går ner i åldrarna och att såväl barn som tonåringar drabbas. Vid typ 2-diabetes är cellernas känslighet för insulin nedsatt, så kallad insulinresistens.

Relaterade inlägg: