Vad gör en depottablett?

Innehållsförteckning

Vad gör en depottablett?

Vad gör en depottablett?

Depottablett. Tabletten är utformad så att den aktiva substansen långsamt frisläpps i tarmen. Detta leder till att man får en jämnare koncentration i blodet och att man inte behöver ta läkemedlet lika ofta. Viktigt är att depottabletten sväljs hel och inte tuggas.

Vad är Depåform?

Behandling med antipsykotiskt läkemedel i depåform är ett alternativ till peroral medicinering, och innebär att personen får läkemedlet injicerat intramuskulärt med ett antal veckors mellanrum.

Vad är konventionell tablett?

Konventionella tabletter är generellt hållbara och klarar av både värme och kyla. Hög värme kan förkorta hållbarheten något. Brustabletter, munsönderfallande och buckala tabletter är känsliga för fukt och värme och det är extra viktigt att dessa förvaras i originalförpackning i rumstemperatur.

Vad händer om man krossar en depottablett?

Depottabletter ska inte krossas och ges via sond, då detta innebär en risk för överdosering. Depotberedningar är till för att ge en långsam frisättning av läkemedel för att säkra en jämn effekt. Det finns många orsaker till att en tablett enligt produktinformationen inte får krossas.

Varför använder man depottabletter?

Det som skiljer depottabletterna från vanliga tabletter är att det aktiva innehållsämnet frigörs långsamt och i olika ställen i matsmältningssystemet, detta för att koncentrationen av läkemedlet i blodet ska bli jämn och inte lika plötslig som vid intag av konventionella tabletter, vilket innebär att antal gånger per ...

Hur fungerar Depåtabletter?

En vanlig tablett löses på kort tid upp i magen efter att den har svalts och kroppen kan därefter snabbt tillgodogöra sig läkemedelsdosen. Depåtabletter däremot är konstruerade att läkemedlet långsamt sipprar ut ur tabletten under en längre tid och som kan vara upp till ett dygn.

Vad får man för medicin mot psykos?

Neuroleptika är en grupp läkemedel som huvudsakligen används för behandling av psykos eller psykotiska tillstånd. De minskar de psykotiska symtomen, och lindrar därmed den akuta ångest och oro som hänger samman med psykos. Medicinerna kan också förebygga återfall.

Hur verkar aripiprazol?

Den aktiva substansen i Abilify är aripiprazol. Det är inte känt exakt hur den verkar, men i hjärnan binder den till receptorer för två ämnen (signalsubstanser) som kallas dopamin och serotonin (5HT) och antas spela en roll vid schizofreni och bipolär sjukdom.

Vad är Egazil bra för?

Vad Egazil är och vad det används för Hyoscyaminsulfat hämmar acetylkolin som överför impulser i vissa nerver i bland annat mag-tarmkanalen. Därigenom minskar normal och abnorm rörlighet (till exempel kramp) i mag-tarmkanalens muskler. Egazil används vid krampbenägenhet och buksmärtor i mag-tarmkanalen och gallvägarna.

Kan man krossa Panodil?

Ibland står det på förpackningen att tabletterna måste sväljas hela. Då får du inte dela eller krossa dem. Det gäller till exempel depåtabletter, enterotabletter och enterodepåtabletter.

Relaterade inlägg: