Var mellan skinkorna?

Innehållsförteckning

Var mellan skinkorna?

Var mellan skinkorna?

En pilonidalcysta sitter i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig. Det är inte helt känt hur en pilonidalcysta uppstår. Förmodligen beror den på att ett hårstrå har tryckts tillbaka in i sin hårsäck och att det då har uppstått en inflammation. Ibland brister den inflammerade hårsäcken.

Kan en pilonidalcysta försvinna av sig själv?

Tryck mot huden i området anses också vara en bidragande orsak, då yrkeschaufförer som sitter ned med tryck mot ryggslutet under långa perioder drabbas oftare än andra. Det är i de allra flesta fall ett ofarligt tillstånd som försvinner efter behandling.

Varför får man en böld?

När kroppens immunsystem börjar bekämpa infektionen, rör sig vita blodkroppar in genom blodkärlens väggar till området som är infekterat och ansamlas i den skadade vävnaden. Bölden fylls då med var, och denna varansamling innehåller döda celler, bakterier och smuts.

Vad är en pilonidalcysta?

Pilonidalsinus eller pilonidalcysta (pilos = hår) uppkommer över sakrum i övre delen av crena ani genom att hårstrån växer ned i det subkutana fettet vilket leder till en främmandekroppsreaktion.

Hur blir man av med en Pilonidalcysta?

Behandling av pilonidalcysta Om bölden gör ont kan vi tömma den på var och minska trycket. Vi skär ett snitt i bölden och låter vätskan rinna ut. Före ingreppet ges lokalbedövning. Om besvären med pilonidalcystan är återkommande kan du behöva opereras.

Hur känns svanskotan?

Svanskotan är den nedersta lilla delen av ryggraden som på korsbenet. Smärtan du känner vid skada eller annan påverkan på svanskotan känns i rumpan. Vanliga orsaker till ont i svanskotan är fall på isen eller annan halka, där benen åker framåt och man faller rakt på rumpan (svanskotan) samt förlossning.

Varför får man Furunkel?

Furunkel är en smärtsam lokal infektion, huvudsakligen orsakad av Staphylococcus aureus.

Relaterade inlägg: