Vad heter pinnen som man spelar stråkinstrument med?

Innehållsförteckning

Vad heter pinnen som man spelar stråkinstrument med?

Vad heter pinnen som man spelar stråkinstrument med?

Stråkinstrument är också stränginstrument men tonen anbringas oftast med stråke, en pinne med tagel, hästhår som man drar på strängen.

Har stråke?

Stråkinstrument är de stränginstrument som kan spelas med stråke. Medlemmarna i gruppen domineras sedan flera sekler tillbaka av fiol, altfiol, cello och kontrabas. I familjen ingår även medeltida fioler såsom rebec och fiddla men också många utomeuropeiska instrument som exempelvis den kinesiska erhu.

Vilket instrument är störst fiol eller kontrabas?

Kontrabas eller basfiol är det största instrumentet i stråkfamiljen och spelas stående med eller utan stråke.

Varför kallas fiol för stråkinstrument?

Det mest dominanta stråkinstrumentet är violinen även kallad fiol om man ser till orkestersammanhang. I kombination med sina större släktingar används stråkarna till att skapa harmoni genom att bilda ackord tillsammans. Fiolen kallas även för violin och är en av de vanligaste stråkinstrumenten man känner till.

Vad heter det man spelar fiol med?

Fiolen består av kropp, hals och skruvlåda. På kroppen monteras en stränghållare, från vilken strängarna spänns upp till stämskruvarna. Halsen avslutas i toppen med den så kallade snäckan, en spiralformad dekoration som påminner om en snäcka.

Har cellist stråken?

När man spelar cello håller man instrumentet mellan knäna och man stödjer instrumentet mot golvet med hjälp av en stacken som är utfällbar. Strängarna fäster man i stämskruvarna som även kallas snäckan och denna ska sitta precis bakom huvudet på cellon på den vänstra sidan.

Vilken är störst fiol eller altfiol?

Violan, som också kallas Altfiol, är något större än fiolen och har en djupare och mörkare klang. Att spela altfiol skiljer sig inte så mycket mot att spela fiol förutom att den har en mörkare sträng.

Hur många strängar har instrumenten i Stråkfamiljen?

AVSNITT 3 – CELLO Vi möter cello eller violoncell som den också kallas. Vi lär oss hur den ser ut och låter. Cello tillhör stråkfamiljen och har fyra strängar som spelas med stråke.

Vilken instrumentgrupp tillhör kontrabas?

Kontrabas
Kontrabas
TypStråkinstrument
FamiljGambafamiljen
StämningC en oktav ner
Strängarkontra-E, kontra-A, D, G

Relaterade inlägg: