I vilket land pratar man persiska?

Innehållsförteckning

I vilket land pratar man persiska?

I vilket land pratar man persiska?

Kurser i persiska och farsi Persiska är ett indoeuropeiskt språk som talas av cirka 120 miljoner människor. Det är statsspråket i Iran och talas av mer än 60 procent av befolkningen i landet.

Hur många vokaler finns det i persiska?

Från början hade nypersiskan de korta vokalerna a, i, u, och de långa ä, i, u, e (ursprungligen ai) och ö (ursprungligen au). I nutida persiska uttalas a som öppet e (eller ä), ä som svenskans å, samt e och ö som i och u. Till exempel hette det förr Eran, nu Iran och förr kõh och rõz, nu küh och rüz.

Hur skriver man på persiska?

Persiska alfabetet skrivs från höger till vänster och består av 31 konsonanter och 6 vokaler. De stora bokstäverna förekommer, i motsats till det latinska alfabetet, i slutet av ett ord och de små utgör en begynnelse eller mittenbokstav. Bokstäverna O och I används både som vokaler och konsonanter.

Vad är persiska för språk?

Persian Iran/Official languages

I vilket land pratar man arabiska?

Arabiska
العربية, al-ʿarabīyah
Uttal[ʕarabi], [al ʕarabijja]
Talas iSyrien Förenade Arabemiraten Saudiarabien Egypten Libanon Sudan Irak Jemen m.fl.
RegionNordafrika, Mellanöstern
Officiell status

I vilka länder pratar man Dari?

Dari är det officiella skriftspråket i Afghanistan ihop med pashto och talas av drygt hälften av invånarna. Befolkningsgrupperna tadzjiker, hazarer och aimaker talar dari i Afghanistan. Det språket dominerar i flera av de större städerna såsom, Kabul, Mazar-e Sharif och i Herat.

Hur många bokstäver finns det i Persiska alfabetet?

Här listas de 32 bokstäverna i det moderna persiska alfabetet. Eftersom skriften utförs i skrivstil, skiftar bokstävernas utseende beroende på dess position i ett ord: isolerad, initial (anslutande vänsterut), medial (anslutande åt båda håll), och final (anslutande högerut).

Vad är skillnaden mellan svenska och persiska språket?

Svenska språket skrivs från vänster till höger med det latinska alfabetet. I persiskan används den arabiska skriften, och den skrivs horisontellt från höger till vänster. Tecknen inom samma ord skrivs ihop, vilket kallas att skriften är kursiv.

Är persiska svårt?

På webben finns massor av material om man vill lära sig persiska. Det finns ett antal olika nybörjar- och fortsättningskurser för utlänningar, både helt webbaserade och i pdf-format. Dessutom finns samtliga läroböcker för den iranska skolan tillgängliga som e-böcker.

Vad är skillnaden mellan Dari och persiska?

Dari tillhör den iranska grenen av den indoeuropeiska språkfamiljen. Fram till år 1964 användes namnet fārsi i såväl Iran och Tadzjikistan som Afghanistan. Dari skiljer sig väldigt lite från den iranska standardpersiskan, men har i viss mån bevarat ett mer arkaiskt uttal i form av de långa vokalerna e och o.

Relaterade inlägg: