Har vapen i Västerbotten?

Innehållsförteckning

Har vapen i Västerbotten?

Har vapen i Västerbotten?

Västerbottens landskapsvapen är: I med sexuddiga stjärnor av guld bestrött blått fält en springande ren av silver med röd beväring. Vapnet kröns i likhet med alla landskapsvapen av en hertiglig krona. Vid Gustav Vasas begravning 1560 företrädde en ren allt land väster om Bottenviken. På 1590-talet tillkom stjärnorna.

Varför har vi landskapsvapen?

Landskapsvapen är heraldiska vapen för landskapen i Finland och Sverige. Landskapsvapnen bygger delvis på lokala sigill men vissa av dem är från början associerade med Sveriges hertigdömen eller ståndspersoner som hade utsetts till hertigar för landskap av den svenske kungen.

Vad betyder Smålands landskapsvapen?

Motiven i landskapsvapnen skiljer sig åt men det finns en grupp av vapen som direkt avspeglar vad som var vanligt i Centraleuropa; lejon, drakar, gripar och örnar. De landskapsvapen som följer detta bruk är Västergötlands lejon, Östergötlands drake, Södermanlands grip, Smålands lejon och Värmlands örn.

Vad pryder Upplands Landskapsvapen?

”I rött fält ett riksäpple av guld.” Upplands landskapsvapen är det heraldiska vapnet för det svenska landskapet Uppland. Blasoneringen lyder: I rött fält ett riksäpple av guld. Vapnet kröns i likhet med alla svenska landskapsvapen av en hertigkrona.

Vad ska du göra för att inneha vapen?

  • Du ska ha fyllt 18 år (vissa undantag finns), vara laglydig och skötsam och kunna intyga ändamålet med att du ska inneha vapen. När du köper vapen från en privatperson måste du även skicka in säljarens originallicens tillsammans med din ansökan om tillstånd att inneha skjutvapen.

Vad gäller förvaring och transport av vapen?

  • Regler för förvaring och transport av vapen. När du ansöker om vapenlicens måste du uppge var och hur vapen och ammunition ska förvaras. Som vapeninnehavare är du enligt vapenlagen ansvarig för att dina vapen förvaras i ett godkänt vapenskåp. Förvaring och transport.

Vilka vapen är tillståndspliktiga?

  • Vapen vilka oftast drivs med kolsyra, luft eller fjäder är som huvudregel tillståndspliktiga. I vissa fall kan de anses effektbegränsande enligt vapenlagen. Luftvapen, paintball och övriga vapen Knivar och andra farliga föremål

Hur ska du inneha vapen och ammunition?

  • För att få inneha vapen och ammunition måste du ansöka om vapenlicens. Du ska ha fyllt 18 år (vissa undantag finns), vara laglydig och skötsam och kunna intyga ändamålet med att du ska inneha vapen.

Relaterade inlägg: